Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seful diplomaţiei americane va rata prima sa reuniune NATO

tillerson.jpg

Seful diplomatiei americane Rex Tillerson ar urma sà privilegieze o reuniune între Donald Trump si Xi Jinping.
Seful diplomatiei americane Rex Tillerson ar urma sà privilegieze o reuniune între Donald Trump si Xi Jinping.
Image source: 
REUTERS/Franck Robichon

Rex Tillerson, secretarul de stat american, nu va asista la prima sa reuniune NATO, cea a miniştrilor de externe ai Alianţei, programată luna viitoare la Bruxelles. Administraţia americană spune că nu e vorba de un « dispreţ » faţă de NATO şi a propus « alte date » pentru ministeriala organizaţiei pentru a-i permite reprezentantului ei să participe.

Decizia secretarului de stat american de a nu participa la reuniunea ministerială din 5 şi 6 aprilie riscă să îngrijoreze NATO. Si în particular ţările estice, preocupate de marele vecin rus şi de atitudinea ameninţătoare a Moscovei. Toate aceste state nu uită probabil nici că şeful lui Rex Tillerson, adică preşedintele SUA Donald Trump, calificase drept « obsoletă » Alianţa nord-atlantică.

Ca să calmeze spiritele, departamentul de stat a decis să-l trimită la faţa locului, la reuniunea NATO, pe numărul trei, pe sub-secretarul de stat şi director politic Thomas Shannon. Pe de altă parte, Tillerson se vede începând de miercuri, la Washington, cu mai toţi omologii săi din NATO cu ocazia reuniunii celor 68 de membri ai coaliţiei contra organizaţiei stat islamic.

În paralel, Alianţa nord-atlantică spune că secretarul ei general, Jens Stoltenberg, se va întâlni pe 12 aprilie la Washington cu şeful Casei Albe pentru a discuta despre « importanţa unui NATO puternic ». Cei doi responsabili, preşedintele SUA şi patronul Alianţei, vor avea apoi ocazia să se revadă la sfârşitul lui mai, pe 25, la Bruxelles cu ocazia primului summit NATO de când a ajuns la putere Donald Trump.

Întrebarea pe care şi-o pun mulţi observatori este totuşi de ce Tillerson nu se vede peste două săptămâni cu omologii săi din NATO la acea ministerială. Explicaţie oficială nu există dar pare-se că data de 5-6 aprilie ar coincide cu vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în SUA şi în particular cu venirea acestuia la reşedinţa privată a lui Trump din Florida. Întâlnire la care Tillerson vrea să asiste. Puţin după aceea, şeful diplomaţiei americane ar urma să plece spre Rusia, dar nici această informaţie nu a fost confirmată oficial.

Toate aceste scuze – motivate sau nu – şi declaraţii făcute acum sau în trecut de membrii noi administraţii, provoacă însă neîncredere şi nedumeriri. Un fost ambasador american pe lângă NATO, Ivo Daalder, e de părere că « absenţa lui Tillerson suscită multe întrebări printre aliaţi cu privire la angajamentul american ». Acelaşi Daalder, azi în fruntea unui grup de reflexie din Chicago, estima că « ministeriala este crucială pentru pregătirea summitului. » « Europa este crucială pentru SUA ; Trump nu ar trebui s-o snobeze » scriau pe Twitter şi democraţii americani din comisia de afaceri externe ai camerei reprezentanţilor, observă ziarul Le Monde.

O publicaţie care constată astfel că « la două luni după intrarea în funcţie a lui Trump, influentul departament american pare să fie lăsat pe tuşă. Ministrul său se arată rar în public sau în presă. În faţa acestei discreţii, alţi membri de prim rang din administraţia Trump încearcă să reafirme implicarea militară americană în Europa. Misiunea acestora este însă îngreunată, în particular de criticile recurente ale lui Donald Trump ».

Seful diplomaţiei americane va rata prima sa reuniune NATO