Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atentatul de la Londra şi "fiefurile islamiste" din Europa

2017-03-22t151840z_1522617114_lr1ed3m16itqv_rtrmadp_3_britain-security_0.jpg

Londra, un ranit primind îngrijiri pe podul Westminster imediat dupa atentat
Londra, un ranit primind îngrijiri pe podul Westminster imediat dupa atentat
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Unda de şoc a atentatului comis la Londra este foarte  puternică în Franţa, pe fond de campanie în vederea prezidenţialelor, dar şi datorită faptului că trei dintre persoanele rănite sunt elevi de liceu francezi care se aflau într-o călătorie şcolară în capitala Marii Britanii. La această oră identitatea teroristului este cunoscută, iar revendicarea atentatului de către Organizaţia statul islamic relansează dezabaterea în jurul pericolului jihadist.

"Terorismul ne afectează pe noi toţi. Franţa, care a fost atît de puternic lovită în ultimul timp, este în măsură să ştie ceea ce resimte, ca suferinţă, poporul britanic în prezent. Trebuie să ne organizăm la nivel european pentru a înfrunta ameninţarea teroristă". Iată ce a declarat preşedintele francez François Hollande după comiterea atentatului.

Absolut nici un reproş nu figurează în aceste rînduri la adresa nimănui. Dar printre rînduri putem totuşi citi ceva: un fel de regret că europenii apar dezbinaţi într-un moment cînd ar trebui tocmai să strîngă rîndurile fiind ameninţaţi de o nouă formă de fascism, islamul radical. Si chiar dacă François Hollande nu pronunţă cuvîntul Brexit, înţelegem că poate nu era acum momentul cel mai bun pentru ca o ţară precum Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, făcînd de fapt jocul forţelor care vor distrugerea Europei.

Această temă revine din ce în ce mai des şi mai clar formulată în presa franceză. In penultimul său număr, Le Courrier International propune un dosar formulat axact aşa: "Cine vrea dispariţia Uniunii Europene?" Iar în ultimul său număr, revista L’Obs formulează în felul următor un titlu chiar pe copertă: "Vrea Donald Trump să distrugă Europa"?

Sigur, nu-i putem pune pe toţi cei care detestă Uniunea Europeană sau care vor dezmembrarea Europei pe acelaşi plan cu jihadiştii… Dar ideea că o Europă solidă şi unită ar putea lupta mai bine împotriva extremismului islamist şi a jihadismului fascist revine în forţă pe fondul acestui ultim atentat comis în capitala Marii Britanii. 

Cotidianul Le Monde constată că Londra, spre deosebire de alte metropole europene, nu a fost lovită în ultimii ani de atentate de mare amploare. Dar mai arată că din august 2014 încoace nivelul de alertă anti-teroristă a fost ridicat în Marea Britanie la nivelul patru din cinci.

De fapt, lumea democraţiei ştie că nu poate asigura sută la sută securitatea cetăţenilor săi şi că vor avea loc în mod inevitabil noi atentate, într-un context în care ideologia jihadistă continuă să facă discipoli.

Mai rămîne întrebarea: ce învăţăminte se impun pentru măsurile de securitate viitoare după fiecare astfel de dramă? In Franţa, mai mult ca sigur, problema securitară va reveni în dezbaterea electorală. În Marea Britanie, dat fiind că poliţistul ucis nu dispunea de armă de foc, va fi probabil lansată dezbaterea legată de echiparea forţelor de ordine. Cel puţin aşa crede Le Monde. Dar va fi oare posibilă, în Europa, şi o discuţie de fond despre cum au lăsat guvernele occidentale să se formeze chiar pe teritoriul Europei adevărate "fiefuri islamiste". Cotidianul Le Monde aminteşte în context că un astfel de "fief" se află la Birmingham, de altfel teroristul care a operat la Londra, cînd şi-a închiriat maşina, şi-a dat o adresă la Birmingham. Despre aceste "fiefuri" islamiste nu se vorbeşte însă suficient, iar opinia publică află uneori că ele există după ce se produc mari drame. Aşa a fost cazul şi cu atacurile de la Bruxelles de pe 22 martie 2016 cînd s-a vorbit mult despre cartierul Molenbeek…

In decembrie 2015 publicaţia The Washington Times lansa un semnal de alarmă legat de apariţia a numeroase zone urbane în Europa care scapă controlului statal, unele avînd tendinţa de a deveni un fel de "zone musulmane autonome". Există riscul enorm ca unii dintre teroriştii care ar putea să lovească mîine să fie îndoctrinaţi treptat chiar în aceste "fiefuri" ale violenţei şi ale urii anti-occidentale.

Subiect de coşmar pentru oamenii politici, deseori paralizaţi total în faţa acestor realităţi din cauza gîndirii politice corecte care îi scuteşte de fapt de datoria de a vedea şi de a acţiona.