Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine Le Pen în vizită la Moscova

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, efectuează o vizită la Moscova. Sefa Frontului Naţional face parte dintre liderii europeni care pledează pentru o apropiere de Vladimir Putin, şi care aprobă anexarea Crimeii de către Rusia.

Marine Le Pen se duce destul de des în Rusia unde este bine primită şi unde vizitele sale beneficiază de o generoasă atenţie mediatică. In 2014, arată Agenţia France Presse, o bancă privată rusă a oferit chiar un împrumut de 9 milioane de euro Frontului Naţional, ceea ce a trezit unele suspiciuni. Oare nu cumva Vladimir Putin, prin diverşi intermediari, sprijină extrema dreaptă franceză, care mai doreşte şi ieşirea Franţei din zona euro şi chiar dezmembrarea Uniunii Europene?  

Rusia este acuzată că încearcă să promoveze în Europa, la diverse scrutinuri, candidaţi eurofobi şi populişti. Moscova a aplaudat atît Brexit-ul cît şi victoria lui Donald Trump la prezidenţialele americane, şi are reflexul de a aplauda cam orice poate slăbi coeziunea europeană.

Comentînd vizita doamnei Marine Le Pen la Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că lidera extremei drepte franceze nu este nicidecum "populisă", ci "realistă" şi "antimondialistă", deci împotriva globalizării. Pe de altă parte, Serghei Lavrov se declară uimit că presa europeană denunţă uneori intenţia Rusiei de a se amesteca în alegerile prezidenţiale franceze sau în legislativele germane.

Revenind la doamna Marine Le Pen, mai trebuie notat că ea face în ultimul timp eforturi pentru a-şi forja o statură internaţională. Nu de mult a reuşit performanţa de a fi primită la cel mai înalt nivel în Liban, iar la începutul acestei săptămîni a fost primită de preşedintele Idriss Déby în Ciad. Marine Le Pen doreşte nu doar ieşirea Franţei din zona euro, ci şi lichidarea zonei formată din zece ţări africane care utilizează în comun o monedă, francul CFA, legat de euro şi garantat de trezoreria franceză.