Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criză socială în Guyana Franceză

mii_de_cetateni_protesteaza_in_strada_in_guyana_franceza.jpg

Mii de cetateni protesteaza in strada in Guyana Franceza
Mii de cetateni protesteaza in strada in Guyana Franceza
Sursa imaginii: 
Jody Amiet / AFP

Niciun zbor civil din Paris nu va pleca spre Cayenne, capitala regiunii Guyana Franceză. Este vorba de unul dintre departamentele ‘outre –mer’ ale Franţei şi se situează în America de Sud. Decizia a fost luată de Air France şi Air Caraïbes pe fondul grevei generale anunţate în Guyană. Legătura a fost tăiată deja. Departamentul se confruntă de mai multe zile cu un amplu protest general. 

‘Nu putem asigura aceste zboruri, din motive operaţionale’, a explicat pentru France Presse purtătorul de cuvânt al Air France, evocând în special problemele de la sol din Guyana, de aprovizionare a aparatelor de zbor cu carburant şi a dificultăţilor de circulaţie de la sol. Un alt zbor cu plecare din Guadalupe cu destinaţia Cayenne a fost anulat pentru luni.

Situaţia este analizată cu autorităţile pentru a decide cât mai repede reluarea zborurilor’, a precizat purtătorul de cuvânt al Air France. Un responsabil al Direcţiei generale a Aviaţiei Civile a precizat pentru France Presse că un baraj a fost instalat pe singurul drum care asigură legătura cu Aeroportul din Cayenne, cel mai important oraş al acestui departament ‘outre-mer’. Toate operaţiunile de pe platforma aeroportului sunt blocate de protestul general care a izbucnit de câteva zile.

Principalul sindicat din Guyana a lansat un apel la grevă generală, în ciuda faptului că o delegaţie interministerială a fost trimisă acolo pentru a calma situaţia. Sindicatul reclamă un plan de investiţii şi o ameliorare a bugetelor pentru sănătate, educaţie, securitate în acest teritoriu francez.Ministrul  departamentelor ‘outre-mer’, Ericka Bareigts, a dat asigurări că nu se teme să se deplaseze în Guyana dar că va face această vizită când toate condiţiile pentru realizarea unui ‘dialog’ vor fi reunite. Scolile, universităţile, portul de mărfuri, administraţia locală şi magazinele sunt închise încă de joi în acest departament care numără 250.000 de locuitori. Căile rutiere sunt blocate, pot traversa doar vehiculele de urgenţă.

Premierul Bernard Cazeneuve a trimis o delegaţie acolo dar atât aleşii locali cât şi cetăţenii refuză să aibă discuţii. Localnicii cer să se deplaseze acolo premierul Cazeneuve, ministrul Justiţiei şi cel de Interne, miniştrii Sănătăţii, Economiei şi Finanţelor.

Marie Sylvie este învăţătoare şi spune că protestează pentru că este convinsă că aşa nu se mai poate şi că este timpul ca Franţa să ia departamentul în serios : ‘Nu mai putem să trăim într-un mediu nesigur. Sunt dascăl şi am înaintea mea zilnic, 29 de elevi iar problemele din educaţie sunt multe. Pur şi simplu nu se mai poate aşa’.

Pentru a denunţa problemele sociale, mai multe colectivităţi locale s-au organizat într-un ong care militează împotriva delincvenţelor. Purtătorul de cuvânt Mickaël Mancée susţine că este ‘exasperarea’ cea care a determinat oamenii să creeze acest ong : ‘Nu mai puteam trăi aşa. Se înregistrează prea multe omoruri şi infracţiuni. Avem impresia că Guyana a devenit o zonă în afara legii iar aşa nu mai putem continua’.

‘Nu mai putem’ au scandat localnicii reuniţi într-un sens giratoriu.Cam toate şoselele sunt blocate de câteva zile. Oamenii s-au aşezat pe stradă cu corturi, şi-au adus scaune din plastic şi fac câte un barbecue.Guyana Franceză este departamentul cel mai violent al Franţei.