Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Naufragiu în Mediterana: Zeci de egipteni au fost condamnaţi la închisoare

supravietuitori_ai_vasului_naufragiat_in_septembrie_2016_in_apropiere_de_rosetta_egipt.jpg

Supravietuitori ai vasului naufragiat in septembrie 2016 in apropiere de Rosetta, Egipt
Supravietuitori ai vasului naufragiat in septembrie 2016 in apropiere de Rosetta, Egipt
Sursa imaginii: 
MOHAMED EL-SHAHED / AFP

56 de egipteni au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 7 şi 10 ani de închisoare pentru rolul pe care l-au avut în naufragiul unui vas de migranţi în largul costelor Egiptului. In timpul procesului doar 31 dintre ai au fost prezenţi. Aceştia au fost găsiţi vinovaţi de omor, neglijenţă, organizarea de migraţie clandestină.

 

Pe 21 septembre 2016, 202 persoane şi-au pierdut viaţa pe când un vas de pescuit s-a răsturnat în Mediterană, în apropierea oraşului Rosetta. Martorii au indicat că aproximativ 450 de pasageri s-ar fi aflat la bordul ambarcaţiunii. Capacitatea vasului era însă de doar 200 de persoane. Printre acestea se regăseau în majoritate egipteni dar şi sirieni, sudanezi, somalezi, etiopieni.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Egiptul, prin poziţia pe care o are a câştigat interesul migranţilor, în special al africanilor. Calea maritimă folosită pentru a ajunge spre Italia a fost în 2016 cea mai periculoasă : 5.000 de morţi s-au înregistrat, potrivit unui bilanţ prezentat recent de Inaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite. De la începutul acestui an, aproximativ 600 de migranţi au murit încercând să traverseze Mediterana. Cancelara Germaniei, Angela Merkel s-a deplasat în Egipt la începutul acestei luni pentru a discuta despre economie şi fluxul migrator dinspre continentul african. Ea a subliniat importanţa securizării frontierelor pentru a combate imigraţia.