Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Franţa: Candidatul socialist Benoît Hamon obţine suportul SPD

benoit_hamon_in_cadrul_unui_meeting_la_paris_la_bercy_pe_19_martie_2017.jpg

Benoît Hamon în cadrul unui meeting la Paris, la Bercy, pe 19 martie 2017
Benoît Hamon în cadrul unui meeting la Paris, la Bercy, pe 19 martie 2017
Sursa imaginii: 
RFI/Edmond Sadaka

Candidatul socialist Benoit Hamon a întâlnit-o la Berlin pe cancelara Angela Merkel şi a obţinut suportul şefului social-democraţilor germani, Martin Schulz. Hamon a primit săptămâna trecută şi susţinerea grupului socialist din Parlamentul European.

Benoît Hamon este al treilea candidat la preşedinţia Franţei, după François Fillon şi Emmanuel Macron care se deplasează la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Angela Merkel. Germania este un partener important al Franţei. Iar dacă următorul preşedinte francez va dori să redemareze proiectul european, Germania este locul de plecare.

La precedentele alegeri, Angela Merkel l-a primit pe Nicolas Sarkozy, în campania din 2007 şi apoi în cea din 2012 şi pe Ségolène Royal în 2007. In schimb, nu a avut loc o întâlnire cu François Hollande în 2012. Este aşadar nou faptul că Merkel primeşte atât de mulţi candidaţi în acest an. Cu François Fillon, Angela Merkel are dezacorduri în privinţa viziunii europene.

In propria tabără, cea de acasă, cea franceză, Benoît Hamon nu prea are susţinere. Unii colegi îl acuză că are propuneri utopice. Cu o săptămână în urmă, fostul preşedinte Sigmar Gabriel  îl aclama pe Emmanuel Macron. Aşadar susţinerea primită cu această vizită este una importanta pentru Benoît Hamon. Bineînţeles că ea nu va schimba mare lucru pentru majoritatea votanţilor francezi. Dar, pentru cei care ezită între Hamon şi Macron, această recunoaştere ar putea avea o importanţă.

Preşedintele SPD a accentuat însă nevoia unor programe pentru a combate evaziunea fiscală şi pentru a creşte securitatea în Europa. Susţinerea clară a venit în condiţiile în care responsabilii SPD nu prea gustă programele candidatului francez, considerându-le prea de stânga. Martin Schultz a subliniat că o Europă cu lideri de stânga în Germania şi în Franţa ar putea deveni mult mai socială, în care se va putea investi mai mult în crearea de locuri de muncă şi formare.

Dar, în tot acest timp, acasă, Benoît Hamon este poziţionat în sondaje pe poziţia cinci. El s-a deplasat la Berlin pentru a apăra ideea sa privitoare la realizarea unei alianţe a forţelor de stânga care ar putea reorienta construcţia europeană. Pentru a arăta că există puncte de interes comune, candidatul francez a abordat politica de apărare ori cea de tranziţie energetică, domenii pentru care Merkel a creat spaţiul unor investiţii importante, în special în energia alternativă, mai ales după catastrofa de la Fukushima. Pentru Benoît Hamon obiectivul cancelarei de a întări apărarea europeană corespunde obiectivului său de a face faţă noii administraţii americane dar ţine cont şi de pretenţiile Rusiei. Politicile bugetare europene a fost unul dintre punctele de dezacord.

Benoît Hamon a notat şi că Angela Merkel nu a închis uşa proiectului său privitor la ‘democratizarea zonei euro’. Candidatul francez propune ca Eurogrup-ul să fie înlocuit de o adunare compusă din deputaţi ai parlamentelor naţionale şi cel european şi care să decidă bugetul zonei euro dar şi armonizarea fiscală şi socială.