Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Candidaţii la prezidenţialele franceze s-au întâlnit cu investitori şi mişcări patronale

candidata_frontul_national_marine_le_pen_vorbeste_despre_programul_sau_economic_la_sediul_medef_in_paris_pe_28_martie_2017.jpg

Candidata Frontul National, Marine Le Pen vorbeste despre programul sau economic la sediul Medef in Paris, 28 martie 2017
Candidata Frontul National, Marine Le Pen vorbeste despre programul sau economic la sediul Medef in Paris, 28 martie 2017
Image source: 
ERIC PIERMONT / AFP

Politicienii şi-au prezentat programele economice, la sediul unui sindicat patronal. Cu o lună înaintea alegerilor generale, în Franţa afacerile sunt în mod normal aşezate în formol. Negocierile sunt puse pe pauză. Calculele se opresc. Perioada pre-electorală nu este deloc propice operaţiunilor financiare. Dar anul acesta se întâmplă exact invers.

De la începutul anului, societăţile franceze au anunţat fuziuni şi achiziţii în valoare de 57 de miliade de euro. O creştere cu 52% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. Este cel mai bun început de an din 2007 încoace.

Este frapant ce se întâmplă pe piaţă’,  susţine Jean Beunardeau, directorul general al HSBC Franţa. Si adaugă : ‘Nu se înregistrează nicio încetinire, nici în sectorul construcţiilor ori în cel imobiliar, în condiţiile în care acestea sunt domeniile cele mai calme în perioada electorală. In acelaşi timp, niciodată îngrijorarea, în special a clienţilor străini, nu a fost într-atât de mare în ceea ce priveşte viitorul rezultat care se va înregistra la urne’.

Cum se explică acest paradox. Inainte de toate, mediul economic rămâne unul favorabil. Frustrarea cumulată din 2008 este atât de puternică încât elanul nu poate fi înfrânat acum. Patronii spun că activităţile au repornit, ‘nu ne putem permite să nu punem combustibil în motor’ spune responsabilului unui fond de investiţii citat de Le Monde.

Anul acesta, noi tranzacţii au fost anunţate înainte de primul tur în condiţiile în care, de obicei,  nimic nu se anunţă în campania electorală de teamă că puterea va folosi în scop politic ceea ce se întâmplă pe piaţă. Dar, faptul că actualul preşedinte François Hollande nu mai candidează pentru un nou mandat a schimbat puţin mersul lucrurilor susţine Julien Vaulpré - cofondatorul unui cabinet de consiliere strategică şi comunicare, Taddeo citat de Le Monde.

Pentru comunitatea de afaceri, o eventuală alegere a lui Marine Le Pen, cea care militează pentru ieşirea Franţei din zona euro şi pentru impunerea unor bariere protecţioniste, este cel mai rău scenariu cu putinţă. Ar fi o catasfrofă, spune directorul unei bănci franceze care indică faptul că există unele fonduri americane care au anunţat că vor aştepta rezultatul alegerilor generale din Hexagon. Pentru restul candidaţilor, afaceriştii se axează pe un scenariu al alegerii fie a lui Emmanuel Macron ori a lui François Fillon, amândoi consideraţi ca şi candidaţi ‘pro-business’.