Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Penelope Fillon a fost inculpată în dosarul angajărilor fictive

penelope_fillon_28_martie_seara_dupa_audierea_in_afacerea_slujbelor_fictive_din_parlament_si_la_o_publicatie_literara.jpg

Penelope Fillon, 28 martie seara, dupa audierea in afacerea slujbelor fictive
Penelope Fillon, 28 martie seara, dupa audierea in afacerea slujbelor fictive
Sursa imaginii: 
THOMAS SAMSON / AFP

Până acum, în această anchetă au mai fost inculpaţi candidatul de dreapta la alegerile prezidenţiale - François Fillon și fostul său supleant în Adunarea Naţională, Marc Joulaud. Judecătorii de instrucţie francezi anchetează posibilele angajări fictive a lui Penelope Fillon în Parlament şi la revista literară La Revue des deux mondes.

Penelope Fillon este acuzată de complicitate şi tăinuire de deturnare de fonduri publice, complicitate şi tăinuire de abuz de bunuri sociale şi tăinuire de escrocherie agravată, a indicat o sursă judiciară pentru France Presse.

În vârstă de 61 de ani, soţia candidatului de dreapta la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în mai puţin de o lună a fost audiată timp de câteva ore de judecătorii de instrucţie.Magistraţii încearcă să determine dacă aceasta a lucrat într-adevăr ca şi ataşat parlamentar, între 1986 şi 2013, la cabinetul soţului său şi al supleantului Marc Joulaud. Totodată, dacă a colaborat la publicaţia lunară La Revue des deux mondes, timp de 20 de luni, între 2012 şi 2013. Valoarea salariilor primite de la cele două locuri de muncă se ridică la aproape un milion de euro brut.

François Fillon a fost şi el inculpat în această anchetă, pe 14 martie. Acuzaţiile aduse: deturnare de fonduri publice, escrocherie agravată şi fals. Este o premieră pentru un candidat central la prezidenţialele franceze. In cazul său ancheta a fost extinsă şi pentru trafic de influenţă, după ce presa franceză a scris că François Fillon a primit, de la un amic, costume de lux în valoare de aproximativ 50.000 de euro.

Intrat ca favorit în campania electorală, François Fillon, în vârstă de 63 de ani, a căzut în sondajele pentru primul tur prevăzut pentru data de 23 aprilie după dezvăluirile apărute despre presupusele locuri de muncă ale soţiei. Acest fost prim-ministru în mandatul lui Nicolas Sarkozy (2007-2012) a ajuns astfel să fie devansat în sondaje de reprezentantul extremei drepte Marine Le Pen. Totodată de Emmanuel Macron, fost ministru al preşedintelui François Hollande. Al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru data de 7 mai.

Pentru a se apăra, François Fillon a denunţat un ‘complot’ destinat a împiedica dreapta să câştige alegerile. ‘Singura cale de a salva stânga este de a-l omorî pe Fillon’, a precizat candidatul în timpul unui meeting electoral la Biarritz.El l-a acuzat pe preşedintele François Hollande, fost socialist, că instrumentează o maşinărie de discreditare a dreptei. Seful statului a condamnat acuzaţiile şi a dat asigurări că de la alegerea sa în 2012, ‘executivul nu a intervenit în nici o procedură judiciară şi că a respectat mereu independenţa magistraturii’.

Scandalul, cunoscut sub numele de "Penelopegate" se adaugă unei anchete care o vizează pe candidata de extremă dreaptă - Marine Le Pen şi ea acuzată de slujbe fictive, însă, în Parlamentul European. Totodată este acuzată de finanţare ilegală a campaniei electorale. Recent, ministrul socialist de Interne, Bruno Le Roux a demisionat a doua zi după ce presa a scris că şi-a angajat la parlament două fiice, pe când acestea nu aveau decât 15 şi 16 ani.