Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Socialiştii francezi se află la ora războiului civil în propria tabără

manuel_valls_pe_17_ianuarie_2017_la_villeurbanne.jpg

Manuel Valls, pe 17 ianuarie 2017 la Villeurbanne
Manuel Valls, pe 17 ianuarie 2017 la Villeurbanne
Image source: 
REUTERS/Robert Pratta

Fostul premier  Manuel Valls anunţă că îl va vota pentru centristul Emmanuel Macron în primul tur al alegerilor. Intoarce astfel spatele formaţiunii sale politice şi propriului candidat - Benoît Hamon.

 

'Nu accept marginalizarea stângii spune Valls' denunţând eşecul strategiei lui Benoît Hamon: ‘ nu vreau să risc pentru republică şi nu putem ezita în faţa pericolului pe care îl reprezintă Frontul Naţional'.

Decizia sa a atras reacţii negative în tabăra Benoît Hamon şi în Partidul Socialist. A reacţionat chiar şi dreapta. François Fillon a declarat că apropierea lui Manuel Valls de Emmanuel Macron arată că reprezentantul formaţiunii En marche! este François Hollande : ‘toată echipa Hollande se regăseşte în jurul lui Macron’.

Benoît Hamon a denunţat un ‘joc morbid’ şi a cerut forţelor de stânga să se adune în jurul său pentru o campanie şi o candidatură comună. Manuel Valls a concluzionat : 'E adevărat că Partidul Socialist nu va mai fi după alegeri la fel ca în momentul în care a intrat în alegeri'.

In acest climat de război civil, la 25 de zile de la primul tur, primul secretar al socialiştilor Jean-Christophe Cambadélis a lansat un appel la calm, cu slabe şanse să fie auzit. In acest moment sondajele prezic un face-à-face între Emmanuel Macron şi candidata de extremă dreapta Marine Le Pen pentru al doilea tur al alegerilor generale, pe 7 mai. Fost ministru al Economiei între 2014 şi 2016, Emmanuel Macron a reuşit să atragă susţinători de stânga dar şi de dreapta.