Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patru publicaţii europene cer protejarea expaţilor victime Brexit

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

B de la Brexit şi B de la plan B.  Cu plecarea Marii Britanii este momentul să reflectăm asupra viitorului Uniunii Europene este de părere Le Monde care consacră un editorial acestui subiect. Si tot Le Monde, publică o scrisoare deschisă în care cere alături de alte trei publicaţii din Spania, Anglia şi Polonia ca problema expaţilor victime Brexit să fie reglată în prioritate.

Prima etapă din planul B : debarasarea de ‘gurmanzii’ care epuizează Uniunea – Turcia şi Grecia, scrie Le Monde. Să rupem definitiv negocierile de aderare a Ankarei şi să semnăm un parteneriat între adulţi fără să îi cerem preşedintelui Recep Erdogan să se comporte ca un social-democrat scandinav. Ar fi de luat în calcul şi ieşirea Greciei din zona euro. Menţinerea ei aici pe termen lung nu este posibilă. In schimb, este possíbil să reparăm eroarea care s-a făcut odată cu admiterea ei în uniunea monetară: prin ştergerea datoriei, indiferent de mărimea ei.

Aceste clarificări greco-turce ar permite Uniunii Europene să şi regăsească identitatea culturală şi geografică şi să repornească pe un teren degajat pentru moneda unică. Apoi, este vremea să conferim Europei atribuţiile unei confederaţii : euro, comerţ, apărare.  Pentru ca să reuşim salvarea euro există două posibilităţi : revenind la puritatea de la Maastricht şi interzicând aceste ajutoare între state, aceasta fiind şi una din propunerile Germaniei ori, de a crea o Europă a transferurilor financiare – aceasta fiind dorinţa socialiştilor francezi. Dorinţa germană este cea mai simplă.  Ea implică o convergenţă economică puternică – armonizarea fiscalităţii şi a politicilor bugetare, pentru a evita divergenţele înregistrate la începutul anilor 2000. Uniunea Europeană ar trebui să poată negocia singură acordurile sale comerciale fără să fie luată ostatică de socialistul valon Paul Magnette.

Apoi, să garantam protecţia cetăţenilor. Schengen este în reparaţii aşa încât trebuie să facem loc unei poliţii federale a frontierelor. Apărarea europeană se află la ordinea zilei de când Donald Trump a ajuns preşedinte în condiţiile în care apărarea teritorială a continentului este deja federală - aparţine NATO, sub comandament american. Apărarea europeană este destinată intervenţiilor externe, precum a fost cazul în Mali. Pentru astfel de cazuri, trebuie intervenit urgent şi eficace, pe scurt în trei : francezi, germani şi britanici. Puţin contează Brexit, pentru planul B acesta este preţul, conchide editorialistul Le Monde.

Si tot Le Monde, publică o scrisoare deschisă în care cere, alături de alte trei publicaţii din Spania, Anglia şi Polonia ca problema expaţilor victime Brexit să fie reglată în prioritate.Intr-un text comun, aceste publicaţii europene cer un acord între Londra şi cele 27 de state membre pentru a garanta drepturile a circa 5 milioane de cetăţeni afectaţi de Brexit. Este vorba de europenii care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie şi a britanicilor instalaţi în ţări ale Uniunii Europene. Familii întregi. ‘Nu trebuie să îi transformăm în pioni în aceste negocieri. Ar fi condamnabil din punct de vedere moral şi economic’, se arată în scrisoarea deschisă. Acum că Brexit a fost declanşat, chestiunea acestor oameni trebuie reglată cu prioritate atenţionează The Guardian, Le Monde, La Vanguardia şi Gazeta Wyborcza.