Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rex Tillerson în Turcia: Plecarea lui Assad va fi decisă de poporul sirian

Secretarul american de stat, Rex Tillerson a aterizat pe 29 martie la Ankara pentru convorbiri cu liderii Turciei

Plecarea preşedintelui Bachar al Assad va fi decisă de poporul sirian – a ţinut să atenţioneze secretarul american de stat, Rex Tillerson aflat în vizită în Turcia. Responsabilul american s-a deplasat la Ankara pentru o primă întâlnire de la instalarea în funcţie a administraţiei Trump.

Secretarul american de Stat Rex Tillerson s-a întâlnit cu premierul Binali Yildirim şi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, fiind invocată chestiunea siriană. Ïntr-o conferinţă de presă, responsabilul american a nunanţat faptul că poporul sirian va fi cel care va avea un cuvânt de spus în privinţa plecării preşedintelui Baschar al Assad.

Administraţia Trump nu a dat până acum vreun semn asupra implicării în eforturile diplomatice prin care se doreşte încheierea conflictului. Discuţii diplomatice sunt duse de ONU din 2016 dar negocierile nu au ajuns la niciun rezultat, disensiunea fiind exact în privinţa modului în care ar trebui să se facă tranziţia politică şi ieşirea din scenă a preşedintelui Bachar al-Assad.

Ïn teren, gruparea jihadistă Stat Islamic a pierdut importante poziţii aflate în sudul Siriei, în ultimele două săptămâni. Au avansat rebelii de la Armata Siriană Liberă. Această schimbare din teren, potrivit serviciilor de informaţii occidentale, semnifică faptul că jihadiştii sunt constrânşi să abandoneze bastionul Rakka.

ONU a prezentat la rândul său ultimul raport asupra Siriei : peste 5 milioane de oameni, adică un sfert din populaţia Siriei a fost nevoită să se refugieze în urma conflictului care durează de 6 ani. Trei milioane de refugiaţi se află în Turcia. Mai puţin de 10% trăiesc în tabere pentru refugiaţi. Un million staţionează în Liban iar aproape 700.000 în Iordania. Un million de copii refugiaţi sirieni nu sunt şcolarizaţi. Este vorba de cei de la care se aşteaptă să participe la reconstruirea Siriei pentru generaţiile viitoare, spune un responsabil Save the Children.

O altă posibilă temă de discuţie: cererea de extrădare a imamului Fethullah Gülen, presupusul creier al puciului ratat din iulie anul trecut, exilat în Statele Unite. Numele acestuia a revenit în presă în aceste zile după arestarea în Statele Unite a unui bancher turc. Acesta este acuzat de justiţia americană că a ignorat sancţiunile impuse Iranului şi a fost reţinut la New York. Premierul turc a anunţat deja că va aborda subiectul cu responsabilul american.