Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia este « implicată activ » în campania pentru prezidenţialele din Franţa, spun americanii

Richard Burr, presedintele comisiei de informatii din Senatul american, spune cà "Rusia este implicatà activ în campania electoralà francezà"

Comisia de informaţii din Senatul american începe joi să ancheteze asupra presupusului rol jucat de Rusia în favoarea alegerii lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din noiembrie. Richard Burr, preşedintele acestei comisii, afirmă că Moscova ar fi însă « implicată activ » şi în campania electorală pentru prezidenţialele din Franţa.

Senatorul republican, Richard Burr s-a exprimat la conferinţa de presă care a precedat deschiderea lucrărilor Comisiei pe care o conduce. « Cred că este rezonabil să spunem că ruşii sunt activ implicaţi în alegerile franceze. Suntem de părere că este de responsabilitatea noastră să comunicăm restului lumii despre ceea ce se întâmplă. Suntem confruntaţi cu o operaţiune de defăimare a candidaţilor » mai spune preşedintele Comisiei de informaţii din Senatul american.

Vice-preşedintele comisiei, democratul Mark Warner, s-a declarat şi el « îngrijorat » de forţa Rusiei în materie de pirataj informatic şi de capacităţile Moscovei de a propaga « fake news », ştiri false. In opinia lui Warner, mii de agenţi ar lucra la « inundarea » cu propagandă a unor « zone specifice » cum erau în America anul trecut faimoasele swing states.

Revenind la declaraţia lui Burr, acesta a precizat că 4 ţări europene sunt sau au fost ţinta hackerilor ruşi. « Manevre publice sau disimulate au loc în Germania şi Franţa dar acţiuni similare au avut loc recent şi în Muntenegru şi Olanda » a mai spus liderul Comisiei de informaţii din Senatul american.

Reamintim că SUA şi guvernul muntenegrin au acuzat Rusia că au orchestrat o tentativă de lovitură de stat la Podgorica pentru a se opune apropiatei aderări a ţării la NATO. In preajma legislativelor olandeze din 15 martie, serviciile de informaţii din Tările de Jos au declarat şi ele că « state străine, printre Rusia, au încercat în ultimele luni de sute de ori să intre în sistemele agenţiilor guvernamentale. »

Deasemenea, directorul FBI a confirmat pe 20 martie că poliţia federală americană anchetează despre tentativele ruseşti de ingerinţă în campania prezidenţială americană de anul trecut. James Comey spunea acum zece zile că anchetează şi despre o posibilă « coordonare » între membrii echipei Trump şi guvernul rus.

Acuzaţiile după vizita mediatică a lui Marine Le Pen la Moscova

Marine Le Pen, lidera Frontului naţional, partidului extremei drepte franceze, favorita primului tur de scrutin prezidenţial din Franţa, a fost primită vinerea trecută la Kremlin de însuşi Vladimir Putin. O întâlnire nesperată pentru extremista franceză, care nu apărea pe nicio agendă oficială şi care a fost intens mediatizată în Rusia dar doar de o anumită parte a presei care a fost invitată la eveniment. Preşedintele rus s-a simţit pare-se nevoit să precizeze cu această ocazie că « nu există nicio ingerinţă rusă în campania electorală franceză » chiar dacă, aşa cum au notat mai toţi observatorii occidentali şi ruşi, Putin nu primeşte practic niciodată în audienţă candidaţi la vreo alegere, mai cu seamă cu doar câteva săptămâni înainte de scrutin.

Candidatul independent de centru, Emmanuel Macron, atacat şi el informatic, a acuzat recent Moscova că-şi « plasează pionii pentru prezidenţialele franceze », o ingerinţă deîndată dezminţită de Kremlin.

Declaraţiile senatorului Richard Burr, coroborate cu zvonurile, acuzaţiile şi faptele unora şi altora dintre candidaţii la scrutinul prezidenţial francez din 23 aprilie, aruncă o lumină şi mai crudă asupra acestui « element perturbator » care este Rusia, în opinia alesului republican american. 

 
Rusia este « implicată activ » în campania pentru prezidenţialele din Franţa, spun americanii