Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poluarea aerului: Paris, Londra şi Seoul lansează un sistem inedit de notare a maşinilor

pollution.jpg

Sadiq Khan, primarul Londrei, Anne Hidalgo, primàrita Parisului si Park Won-Soon, primarul Séoul, reuniti în capitala Frantei pe 29 martie 2017
Sadiq Khan, primarul Londrei, Anne Hidalgo, primàrita Parisului si Park Won-Soon, primarul Séoul, reuniti în capitala Frantei pe 29 martie 2017
Sursa imaginii: 
François Mori/AFPO/AP

Primarii a trei mari capitale – Paris, Londra şi Seoul – au anunţat creearea unui sistem inedit de notare a maşinilor. Acestea vor primi notele în funcţie de emisiile reale de particule poluante. Obiectivul este de a-i informa pe clienţi – posesorii de maşini – şi de a-i încuraja pe constructorii automobili să producă mai curat.

In introducerea intervenţiei sale în prezenţa omologilor ei britanic şi sud-corean, Anne Hidalgo, primăriţa socialistă a Parisului a anunţat această « mini-bombă » cum o descrie ziarul Libération. Creearea unui sistem « inedit şi inovator » de notare a maşinilor. El se va numi « Air’volution » şi ar urmări « să le permită cetăţenilor să cunoască, în fine, adevăratul impact asupra mediului a maşinilor pe care le cumpără şi le conduc ».

Concret, fiecare model de maşină va primi o notă calculată « în funcţie de toţi poluanţii pe care-i emite în situaţii reale, adică atunci când circulă. » Actualmente, în Uniunea europeană sistemul de notare nu evaluează decât anumiţi poluanţi şi se fondează doar pe teste în laborator. Ori, « emisiile reale ale vehicuellor pot fi şi de 15 ori mai importante decât cele înregistrate la teste » spunea miercuri Anne Hidalgo.

Pentru a distribui noile note, senzori mobili vor fi instalaţi pe străzile Parisului şi pe diferite mărci de maşini. Informaţia, « fiabilă şi transparentă » va fi furnizată de firma specializată în analizarea emisiilor şi ONGul care au dezvăluit scandalul Dieselgate la Volkswagen, precizează ziarul Libération. Notele vor putea fi consultate de oamenii de rând pe diverse site-uri specializate pe care municipalităţile din Paris şi Londra le vor instaura şi pune on-line încă de la sfârşitul acestui an.

Constructorii de automobile, cu care Hidalgo s-a văzut înainte ca să anunţe noul sistem de notare, ar fi dispuşi să facă eforturi. Trebuie spus că mulţi dintre ei au fost zdruncinaţi de diferitele valuri de Dieselgate şi deci ar avea mare nevoie ca să-şi « cureţe » imaginea.

Reamintim că potrivit OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii – poluarea aerului ucide prematur în fiecare an trei milioane de oameni. La Londra ar deceda anual 9 mii de oameni din cauza poluării iar în capitala Franţei vreo 2.500.

 
Poluarea aerului : Paris, Londra şi Seoul lansează un sistem inedit de notare a maşinilor