Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


LafargeHolcim are de ales: zidul lui Trump sau Paris Plage

paris_plage.jpg

Paris Plage este amenajata an de an, pe 2,5 km,pe malurile Senei
Paris Plage este amenajata an de an, pe 2,5 km,pe malurile Senei
Sursa imaginii: 
www.rfi.fr

Plaja pariziană nu va mai fi realizată de binecunoscutul grup franco-elveţian LafargeHolcim. De 15 ani această companie furnizează nisipul care este aşezat pe malul Senei şi unde parizienii îşi petrec vara.

Plaja Parisului este aşteptată an de an. Pe malurile Senei, compania Lafarge Holcim revarsă anual cinci mii de tone de nisip.  Nu se va întâmpla şi anul acesta.

Boicotul companiei franco-elveţiene a fost decis de Consiliul Capitalei, după ce patronul grupului a anunţat la începutul lui martie intenţia sa de a colabora la construcţia zidului între Statele Unite şi Mexic. Preşedintele François Hollande a cerut companiei să fie prudentă în această chestiune.

De 15 ani, Lafarge furnizează tone de nisip pentru a amenaja plaga de pe malul Senei. Primaria oraşului pune acum sfârşit acestui parteneriat.

Recent, acest grup a fost acuzat că finanţează indirect grupări jihadiste în Siria pentru a-şi menţine activităţile în această ţară. Contactat de RFI, Lafarge a precizat că nisipul pentru plaga din Paris este furnizat gratuit metropolei.

Primăria Parisului a anunţat că ediţia din acest an va fi una fără nisip dar cu gazon şi că decizia a fost luată încă din octombrie 2016, înainte deci ca Lafarge să fi anunţat colaborarea cu administraţia Trump.

Paris Plage este amenajată pe o distanţă de doi kilometri şi jumătate, cam din dreptul muzeului Luvru pînă în dreptul cartierului Marais. Dotate cu şezlonguri, cu locuri de picnic şi cu instalaţii pentru jocuri în aer liber, ideea a sedus şi alte mari oraşe ale lumii.

Grupul franco-elveţian LafargeHolcim se declară gata să-i vândă lui Donald Trump cimentul de care are nevoie liderul de la Casa albă ca să construiască zidul anti-imigraţie la frontiera americano-mexicană.  Eric Olsen, patronul lui LafargeHolcim, lider mondial al materialelor de construcţii, spune că firma lui nu face politică : ‘Suntem în SUA primul fabricant de ciment. Suntem aici ca să ne servim clienţii şi să le răspundem aşteptărilor’.