Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dictatorul nord-corean în vizorul lui Donald Trump

2015-05-15_korea-north.jpg

Kim Jong-un, lider suprem
Kim Jong-un, lider suprem
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Statele Unite vor exercita presiuni asupra Chinei pentru ca la rîndul său Beijingul să calmeze ardorile nucleare ale Coreii de Nord. Este o declaraţie făcută de ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, cu cîteva zile înainte de prima întîlnire dintre Donald Trump şi Xi Jinping.

"Va fi o întîlnire foarte dificilă", a ţinut să precizeze preşedintele american Donald Trump pe contul său Twitter, în aşteptarea omologului său chinez. Preşedintele Xi Jinping este aşteptat săptămîna aceasta, joi şi vineri, în Florida, pentru o primă discuţie faţă în faţă cu Donald Trump pe fond de puternice litigii comerciale între cele două ţări şi de veritabilă criză nucleară declanşantă de dictatorul de la Fenian. Unii comentatori avizaţi consideră, în Franţa, că şeful suprem al Coreii de Nord testează de fapt sîngele rece al lui Donald Trump.

Acesta din urmă, după cum scrie cotidianul Le Figaro, este înclinat să-şi asculte "instinctele" şi să se arate intransigent faţă de tînărul Kim Jong-un. Washington-ul a declarat deja că politica de "răbdare strategică" faţă de Coreea de Nord s-a încheiat, şi a dat de înţeles că în viitor Japonia şi Coreea de Sud s-ar putea dota şi ele cu arma nucleară. Va fi capabilă America să meargă însă atît de departe încît să recurgă la "lovituri preventive" împotriva regimului de la Fenian?

Întrebarea pluteşte în aer, dar probabil că americanii vor încerca înainte de orice  să-i determine pe chinezi să ia atitudine. Un expert francez, Philippe Gélie, consideră că Donald Trump ar putea adopta aşa-zisa doctrină  "a nebunului" (care îi plăcea şi lui Richard Nixon). Alfel spus că ar putea încerca să pară "instabil şi iraţional" tocmai pentru a-l obliga pe “liderul suprem" de la Fenian să înceteze cu provocările.

În ce-l priveşte pe Kim Jong-un, probabil că el nu va renunţa niciodată la arma atomică, garanţie a rămînerii sale la putere. El se gîndeşte probabil la ce i s-a întîmplat lui Muammar Gaddafi care s-a lăsat convins de occidentali să renunţe la programul nuclear în 2003, iar opt ani mai tîrziu a fost dat jos de la putere.