Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Sindromul rus” şi prezidenţialele franceze

000_my4yo_0.jpg

Marine Le Pe în cursul unei recente vizite la Moscova, primita de Vladimir Putin
Marine Le Pe în cursul unei recente vizite la Moscova, primita de Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Umbra Moscovei planează, într-un fel sau altul, deasupra alegerilor prezidenţiale franceze, după cum a planat şi deasupra celor americane. Este opinia mai multor analişti francezi, după cum reiese dintr-o depeşă a Agenţiei France Presse. Fie prin dorinţa afişată a unor candidaţi de a strînge relaţiile cu Rusia, fie prin bănuielile de ingerinţă, Rusia este în orice caz prezentă în campania prezidenţialelor franceze.

Această “umbră” a Moscovei vizibilă în dezbaterile din Franţa începe să fie denumită “sindromul rus”. Expresia îi aparţine unui fost diplomat, Pierre Vimont, cercetători la fundaţia Carnegie Europa. "Incontestabil, de acum încolo sindromul rus va fi regăsit din ce în ce mai des în politica noastră externă, dar şi în cea internă", spune el. Si este adevărat că autorităţile franceze, în ciuda dezminţirilor categorice ale Moscovei, se tem că ruşii activează diferite reţele pentru a încerca să influenţeze în sensul dorit de ei dezbaterea prezidenţialelor.

Doi candidaţi sunt, după cum scrie France Presse, "ardenţi apărători ai apropierii de Moscova": François Fillon candidatul dreptei, şi Marine Le Pen, lidera extremei drepte. François Fillon denunţă însă teoria "sindromului" rus ca ţinînd de pure fantasme, în timp ce Marine Le Pen se consideră victima unui complot.

În tabăra stîngii, radicalul Jean-Luc Mélenchon, a cărui cotă creşte în sondaje, consideră şi el că apropierea de ruşi este necesară. Fiecare dintre cei trei candidaţi justifică însă altfel această "necesitate".

François Fillon pledează pentru colaborarea cu ruşii în numele luptei împotriva "totalitarismului islamic" şi al "realismului". Marine Le Pen evocă şi ea lupta împotriva terorismului dar şi "relaţiile istorice îndelungate" dintre Franţa şi Rusia. Jean-Luc Mélenchon, pe lîngă argumentul securităţii, îl mai aduce şi pe cel al barării "imperialismului american". Agenţia France Presse citează această declaraţie a lui Jean-Luc Mélenchon: "Generalul de Gaulle s-a înţeles cu Stalin şi s-a înţeles deasemenea cu Mao. La momentul oportun voi găsi şi eu un mijloc să mă înţeleg cu Putin, pentru că miza cea mare este ca să nu mai fie război pe continentul european".