Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump faţă în faţă cu marele său rival chinez

trump_xi.jpg

La Palm Beach, în Florida, pregàtirile pentru venirea lui Xi Jinping sunt în toi
La Palm Beach, în Florida, pregàtirile pentru venirea lui Xi Jinping sunt în toi
Image source: 
REUTERS/Joe Skipper

Donald Trump, preşedintele SUA, îl primeşte astăzi pe omologul său chinez Xi Jinping. Intâlnirea dintre liderii celor mai mari două puteri economice din lume are loc la reşedinţa luxoasă a preşedintelui-miliardar din Mar-a-Lago, Florida. Pe agenda acestor discuţii : relaţiile comerciale bilaterale şi criza din peninsula coreeană. Vizita liderului de la Beijing se va prelungi până mâine dar nicio conferinţă de presă nu este prevăzută în urma acestui summit.

Primul summit sino-american de când a sosit Donald Trump la Casa albă era mult-aşteptat. Cu atât mai mult cu cât de-a lungul campaniei electorale americane, candidatul republican de atunci, Trump, nu a ezitat să atace China de mai multe ori pe diverse subiecte : economice, diplomatice, strategice, etc. Unele acuzaţii ale lui Donald Trump au rămas antologice precum cea când spunea că « conceptul de încălzire a climei a fost inventat de şi pentru chinezi pentru a reduce competitivitatea industriei americane ». In 2011, miliardarul îi calificase déjà pe chinezi drept « inamicii » americanilor pe plan economic.

Intâlnirea de acum dintre Donald Trump şi oaspetele său chinez Xi Jinping se anunţa « foarte dificilă » pentru liderul de la Casa albă. Consilierii lui Trump au precizat că relaţiile comerciale sino-americane trebuie să fie fondate pe « principiul reciprocităţii », expresie ale căror contururi va trebui să le schiţeze acum Trump la întâlnirea cu Xi.

Divergenţele dintre cei doi sunt însă mai puţin importante decât par a fi în aparenţă. Fiecare dintre cei doi are interese la celălalt. Donald Trump are ocazia să arate acum pentru prima dată că e un şef de stat responsabil, după ce debutul de mandat a fost marcat de o serie de gafe şi reversuri umilitoare. Xi Jinping se gândeşte el la imaginea pe care o va lăsa în perspectiva viitorului Congres al partidului comunist chinez. Congres programat la toamnă la care speră să fie reales pentru un nou mandat de 5 ani.

Dosarul nord-corean, cap de afiş

In acest context inedit, dosarul nord-corean, mai exact veleităţile nucleare ale Phenianului, vor constitui un test serios pentru viitorul relaţiilor sino-americane. Recent, preşedintele american spunea că e dispus să regleze singur chestiunea nord-coreeană – şi în particular tirurile repetate cu diverse rachete şi testele nucleare – dacă China, marele şi printre puţinii aliaţi ai Phenianului, nu se ocupă să aducă regimul stalinist pe calea cea bună. Problema este că Beijingul susţine că are o influenţă limitată asupra dictatorului Kim Jong-Un. In cazul în care americanii mizează pe opţiunea militară - aşa cum lasă să se înţeleagă mai multe surse americane anonime – atunci observatorii se tem de o violentă represiune a nord-coreenilor, în particular contra sudului dar şi a Japoniei şi a militarilor americani staţionaţi în zonă.

Surse chinezeşti de această dată sugerează că Beijingul ar putea face concesii gazdei americane în materie de comerţi şi investiţii dacă însă Donald Trump renunţă la un important contract de armament cu Taiwanul, insula secesionistă nerecunoscută de China comunistă. In schimbul acestei concesii, China ar putea oferi americanilor o mai mare deschidere pe piaţă maşinilor şi produselor agricole americane.

Analiştii notează de asemenea că acest prim summit Trump-Xi va fi şi un « duel » de stiluri, foarte diferite unul de celălalt. Americanul, om de afaceri înăscut, amator de mare şi vizibil lux, capabil să înjure pe oricine pe Twitter, faţă în faţă cu un lider calm, măsurat şi ale cărui intervenţii publice sunt calculate la milimetru.

In fine, să mai spunem în încheiere că două dosare nu figurează deloc pe agenda discuţiilor Trump-Xi. E vorba de climă şi drepturile omului.

Trump faţă în faţă cu marele său rival chinez
1140