Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«A bras ouverts», comedia franceză despre romi la care nu râde toată lumea

bras_ouverts.jpg

Imagine din filmul "A bras ouverts" de Philippe de Chauveron
Imagine din filmul "A bras ouverts" de Philippe de Chauveron
Sursa imaginii: 
SND

Pe ecranele franceze a ieşit miercuri filmul «A bras ouverts» (Cu braţele deschise), o aşa-zisă comedie despre o familie de romi. Aşteptat cu nerăbdare de toţi criticii şi cineaştii după succesele precedente înregistrate de regizorul Philippe de Chauveron, filmul a fost pus la zid de mai toţi comentatorii dar şi de asociaţiile de romi. De ce ?

Vrând să pună în scenă un «şoc al culturilor», regizorul a imaginat o coabitare între un intelectual de stânga – jucat de actorul Christian Clavier – şi o familie de romi. Pariu pierdut de Philippe de Chauveron. Regizorul nu face decât să vehiculeze stereotipuri şi clişee rasiste : romii sunt violenţi, certăreţi, murdari, hoţi, mănâncă cârtiţe, beau kerosen şi dorm cu porcii şi găinile.

«A bras ouverts» (Cu braţele deschise) se vrea o comedie dar puţină lume râde la ea. Pe lângă faptul că-ţi «provoacă greaţă» cum scriu colegii noştri de la redacţia în limba franceză, filmul e un atac şi contra intelectualilor, idealurilor de stânga şi principiilor antirasiste.

«Ce scârboşenie !» exclamă Le Parisien, ziar popular care deplânge «imaginea detestabilă pe care o dă regizorul despre o comunitate déjà mult stigmatizată». Le Monde vorbeşte despre «rasism cu doză mare» în timp ce în Belgia, cotidianul Le Soir e de părere că filmul e chiar «periculos». Doar cotidianul conservator Le Figaro vede în acest film «o adevărată comedie despre societatea noastră multiculturală».

Asociaţia Romeurope reaminteşte că «romii sunt şi azi în Franţa persoanele cele mai respinse de societate» în timp ce La Voix des Rroms - Vocea romilor, prin intermediul Aninei Ciuciu intervievată de agenţia France Presse, deplânge un film «umilitor şi traumatizant».

Actorul principal al filmului, Christian Clavier, s-a apărat de acuzaţiile de rasism şi a declarat că «A bras ouverts» e «o comedie veselă, corozivă şi binevoitoare». De partea sa, regizorul Philippe de Chauveron spune că «a colaborat cu un membru important al comunităţii rome din România» când a realizat filmul...

 
«A bras ouverts», comedia franceză despre romi la care nu râde toată lumea