Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Centenarul primului război mondial: comemorări franco-canadiene

vimy_dia_n1.jpg

Memorialul canadian de la Vimy
Memorialul canadian de la Vimy
Sursa imaginii: 
credit foto: nordmag.fr

Franţa şi Canada comemorează împreună un episod important al primului război mondial, este vorba de bătălia de la Arras. Preşedintele francez François Hollande şi primul ministru canadian Justin Trudeau s-au aflat duminică 9 aprilie în locurile unde, cu o sută de ani în urmă, în jur de 3600 de canadiani şi-au pierdut viaţa pentru Franţa.

Ofensiva britanică de la Arras, capitala administrativă a departamentului Pas-de-Calais, este mai puţin cunoscută de public, ca şi episodul atacului canadian de la Vimy, o colină strategică situată la 15 kilometri de oraşul Arras. În urmă cu o sută de ani, însă, între 9 aprilie şi 16 mai, în tot acest perimetru şi-au pierdut viaţa o sută de mii de britanici şi cam tot atîţia soldaţi de partea germană. Optzeci de mii de soldaţi canadieni au participat la operaţiuni, iar 3600 dintre ei şi-au pierdut viaţa doar în decurs de trei zile, pentru cucerirea redutei de la Vimy.

Această victorie este considerată un moment fondator al naţiunii canadiene, pentru că soldaţii canadieni s-au luptat atunci pentru prima dată sub culorile drapelului naţional şi au înregistrat o victorie care le-a adus recunoaştere internaţională.

In jur de 20 000 de persoane, dintre care majoritatea canadieni, au participat duminică 9 aprilie la ceremoniile de la Vimy, unde există şi un memorial.

In contexul acestor comemorări a fost readusă în actualitate şi epopeea militară de la Arras, unde britanicii şi-au pregătit ofensiva săpînd, timp de şase luni, o reţea de tuneluri lungă de 20 de kilometri sub oraş, pentru a se apropia cît mai mult de liniile germane şi a produce un efect de surpriză.

Pe lîngă premierul canadian Justin Trudeau, au mai participat la comemorările de la Arras Prinţul Charles, împreună ci cei doi fii ai săi, precum şi primul ministru scoţian Nicola Sturgeon. 

François Hollande a mai evocat în discuţiile cu Justin Trudeau viitorul tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, precum şi alte dosare importante ale momentului precum Siria.