
Special Paris
Franţa, prezidenţiale: "lupta" cu sondajele
default.png

Specialiştii care analizează seismograful sondajelor în contextul acestor prezidenţiale rămîn extrem de prudenţi. Marine Le Pen şi Emmanuel Macron sunt în frunte, dar dinamica lor este uşor în scădere. Radicalul de stînga Jean-Luc Mélenchon este singurul care se poate lăuda că beneficiază de un veritabil elan, şi se află cam la egalitate cu candidatul dreptei, François Fillon. Cursa rămîne însă una confuză şi pusă sub semnul suspansului, pentru că pe lîngă indecişii care vor totuşi să voteze se mai anunţă şi un absenteism record. Sondajele pun în lumină faptul că o treime dintre alegători preferă să se abţină la primul tur, fapt cu totul nou în Franţa unde prezidenţialele sunt o veritabilă fiestă politică populară care mobilizează 80 la sută din electorat.
Duminică 9 aprilie, François Fillon a avut un mare miting la Paris iar Jean-Luc Mélenchon un mare miting la Marsilia. Candidatul dreptei încearcă din nou să convingă că el este singurul capabil să facă faţă unui context dificil atît pe plan intern cît şi pe plan extern. Franţa are nevoie în fruntea statului de un om care să le ţină piept unor lideri precum Donald Trump, Vladimir Putin sau Xi Jinping, repetă consilierii lui Fillon. Iar recentele evenimente din Siria sunt şi ele integrate în discurs. Într-un astfel de context, spune echipa lui Fillon, Franţa are nevoie de un om cu experienţă.
În ce-l priveşte pe Jean-Luc Mélenchon, el şi-a jucat o carte importantă la Marsilia, unde şi-a nuanţat discursul privind imigraţia. În urmă cu 5 ani, cînd, tot aşa, era candidat la prezidenţiale, discursul său era impregnat de o mare doză de idealism şi chiar de oportunism, el declara la acea oră că Franţa "nu poate avea nici un viitor fără arabii şi berberii din Magreb". Acum cuvîntul de ordine în ce priveşte imigraţia s-a modificat, Mélenchon consideră că "ar fi normal ca fiecare om să poată trăi în ţara sa".