Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luna fotografiei: artistul Nicu Ilfoveanu expune la ICR Paris

valerica-nicu-ilfoveanu-digigraphie-on-ultrasmooth-fine-art-paper-edition-41ap110x130cm.jpg

“Preafericitul Valerică”, digigrafie de Nicu Ilfoveanu, Galeria Anca Poteraşu
“Preafericitul Valerică”, digigrafie de Nicu Ilfoveanu, Galeria Anca Poteraşu
Sursa imaginii: 
credit foto: Galeria Anca Poteraşu

La Paris şi în zona pariziană se desfăşoară o vastă manifestare intitulată "Luna fotografiei". În program figurează 96 de expoziţii diseminate în 32 de oraşe şi localităţi, fiind găzduite de galerii dar şi de spaţii mai puţin convenţionale. In acest context, pînă de data de 28 aprilie, la galeria de la Institutul Cultural Român, poate fi văzută o expoziţie semnată de artistul Nicu Ilfovenau şi intitulată "Preafericitul Valerică".

Acest veritabil festival al artei fotografice a fost gîndit ca un prim eveniment cultural la scara “Marelui Paris” (le Grand Paris), un proiect mai vechi de deschidere, ba chiar de contopire a perimetrului istoric al capitalei cu unele suburbii ("les banlieues" cum spun francezii). Directorul manifestării, François Hebel declară pentru Agenţia France Presse că acest festival acoperă o zonă în care locuiesc 11 milioane de locuitori, dintre care 2 milioane la Paris.

Toate stilurile sunt reprezentate în contextul acestor expoziţii, scopul fiind acela de a propune o veritabilă panoramă a fotografiei mondiale. Patru categorii sunt totuşi clar definite: portret, peisaj, străzi şi studii. La Paris, pentru amatorii de fotografie, circuitul este extrem de generos. Pot fi văzute expoziţii de fotografie la Centrul Pompidou, la Biblioteca Naţională a Franţei, la Muzeul Orsay, la Fundaţia Cartier-Bresson, la Luvru, la Muzeul european al fotografiei…

Vă propun să mergem însă pe urmele "Preafericitului Valerică", la Institutul Cultural Român unde expune artistul Nicu Ilfoveanu în complicitate cu Galeria Anca Poteraşu din Bucureşti. Valerică este un personaj în felul său, un om nu tocmai favorizat de soartă, pe care Nicu Ilfoveanu îl fotografiază de ani de zile. Cum este greu de povestit ce se poate vedea într-o expoziţie, l-am rugat totuşi pe artist să facem un efort de ghidare vizuală a celor care ne ascultă.

Am invitat-o la microfonul RFI-ului şi pe Anca Poteraşu, care ne vorbeşte despre parcursul lui "Valerică" dar şi despre starea fotografiei în România.

Pe 22 aprilie, la Institutul Cultural Român este organizată o masă rotundă în jurul creaţie lui Nicu Ilfoveanu şi pe tema arte fotografice contemporane în România, cu participarea unor reputaţi specialişti printre care Doina Lemny, doctor în istoria artei şi expertă la Centrul Georges Pompidou de la Paris.

In această perioadă pascală titlul expoziţiei de la Institutul Cultural Român, "Preafericitul Valerică", are o rezonanţă specială. Aceasta este prima expoziţie în Franţa a artistului Nicu Ilfoveanu şi are toate şansele să atragă atenţia prin originalizatea şi mesajul ei marcat, după cum spune un critic, de "frumuseţea convulsivă a obiectului, a fotografiei însăşi."

 

 

 

 
Nicu Ilfoveanu şi Anca Poteraşu despre "Preafericitul Valerica" si arta fotografica în România