Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Franța: Duel Mélenchon-Fillon pentru un loc pe podiumul prezidențial

jean-luc_melenchon_pe_9_aprilie_la_marsilia.jpg

Jean-Luc Mélenchon pe 9 aprilie 2017 la Marsilia
Jean-Luc Mélenchon pe 9 aprilie 2017 la Marsilia
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Campania electorală a fost declarată deschisă în mod oficial în Franța. Dezbateri, afișe publice, timp de exprimare  - principiul ‘egalității’ va trebui să primeze în cele aproape 2 săptămâni până la primul tur al alegerilor prezidențiale. Până acum micii candidați s-au plâns că au tot fost dați la o parte. 

Fiecare candidat are însumat dreptul la antenă în spațiul audiovizual de 43 de minute, între 10 aprilie și 21 aprilie. Adică, de zece spoturi de un minut și 30 de secunde și 8 spoturi de 3,30 minute. Afișele electorale pot fi lipite doar pe panourile amplasate în spațiul public de primării. Fiecare candidat are dreptul la două afișe: unul cu declarațiile sale, iar el trebuie să fie identic pe ansamblul teritoriului iar celălalt va anunța reuniunile electorale. Ïnaintea fiecărui tur, un candidat poate trimite votanților o declarație. Campania electorală se va încheia vineri, 21 aprilie, la miezul nopții, înaintea primului tur de scrutin de pe 23 aprilie.

Niciun sondaj ori mesaj electoral nu poate fi transmis după acest moment, nici public nici pe internet. Amenda este substanțială : 75.000 de euro. In ziua votului nu pot fi anunțate rezultate parțiale ori definitive înainte de închiderea birourilor de vot. In caz contrar, se va aplica aceași amendă usturătoare.

Intre timp, week-end-ul a însemnat demonstrații de forță ale candidatului ‘Franței Nesupuse’ (stânga radicală), Jean-Luc Melenchon la Marsilia în ce reprezentantul dreptei, François Fillon s-a întâlnit cu simpatizanții la Porte de Versailles în Paris.

Jean-Luc Mélenchon și-a începutul discursul printr-un omagiu adus migranților care și-au pierdut viața încercând să traverseze Mediterana : ‘ah, mare, cum este posibil că ai devenit acest cimitir unde 30.000 de oameni au dispărut ?’. S-a referit apoi la situația internațională, ocazie pentru a răspunde celor care i-au considerat prea indulgent discursul vis-avis de Rusia ori regimul lui Bachar al-Assad. El a adus o ramură de măslin ca simbol al păcii.

Emmanuel Macron a atacat imediat ‘marele discurs pacifist’ : ‘ceea ce propune el nu este deloc pacea. El ne propune dezarmarea și să ne gândim că totul va fi bine. In cel mai bun caz este agelism iar în cel mai rău caz este iresponsabilitate. Dacă pacea pe care o apără Jean-Luc Mélenchon este pacea lui Vladimir Putin, nu mă interesează. Dacă pacea pe care o propune Jean-Luc Mélenchon este de a dezarma Franța de o manieră unilaterală în fața celor care ne atacă, tot nu mă interesează’.

La celălalt mare miting, François Fillon și-a adunat simpatizanții la Porte de Versailles, sub semnul unității. Campania i-a fost marcată până acum de afaceri familiale. A fost așadar momentul să atace: ‘acum zece ani vorbeam de un stat falit. Nimic nu s-a schimbat. An de an ne împrumutăm de pe piețele financiare ale lumii cu sume colosale pentru a achita salariile funcționarilor’. 

Tabăra Fillon nu uită principalul adversar : candidatul independent de centru-stânga Emmanuel Macron.  Toți cei care au intervenit la Porte de Versailles l-au asociat pe Macron cu ‘teribilul domn Hollande’. Emmanuel Macron a fost astfel botezat Emmanuel Hollande. Macron nu putea trece cu vederea acest gest și a găsit un nume lui François Fillon: François Balkany, referindu-se la deputatul Patrick Balkany, cercetat pentru fapte de corupție și fraudă fiscală.

Ïn ceea ce o privește pe președinta Frontului Național, Marine Le Pen aceasta a reușit să treacă peste o linie roșie, dupa cum scrie presa franceza: aceea al unui consens național asupra unui episod dureros al Franței: deportarea evreilor sub ocupația germană. ‘Franța nu este responsabilă în acestă chestiune’ a declarat candidata. Președintele Jacques Chirac a prezentat scuzele în numele Franței în 1995 pentru contribuția statului francez la deportarea evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial. Reacția candidatului socialist Benoît Hamon a venit imediat :’ nu ne mai putem îndoi că Marine Le Pen este de extremă dreaptă. Nu iubește istoria’. In februarie, Marine Le Pen, pierdea procesul contra lui Jean-Luc Mélenchon care a catalogat-o ‘fascistă’, potrivit unei decizii luate de Curtea de Casație franceză.