Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ancheta "Panama Papers" este recompensată cu premiul Pulitzer

medalia_pulitzer.jpg

Sursa imaginii: 
www.pulitzer.org

Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație a obținut prestigiosul premiu Pulitzer pentru "jurnalism analitic". La restul categoriilor, prestigiosul premiul Pulitzer pentru jurnalism a fost acordat în acest an pentru mai multe articole despre alegerile americane.

Alături de New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, New York Daily News și  ProPublica a fost recompensat cu Pulitzer și Consorțiul international al Jurnaliștilor de Investigație care a lucrat la ancheta « Panama papers ».

Pe 3 aprilie 2016, acest consorțiu realizat din mai bine de 100 de redacții din 76 de țări, dezvăluia existența a 212.000 de societăți înmatriculate în diverse paradisuri fiscale de către Mossack Fonseca, un cabinet de avocați din Panama, necunoscut până la acel moment. Ancheta a însumat 11,5 milioane de documente secrete ale Mossack Fonseca, realizate între 1977 și 2015. Este cea mai mare scurgere de informații exploatată vreodată de media.

Documentele arătau că aceste societăți au fost create pentru a disimula bani ori active ale unor responsabili politici aflați în funcție, 14 foști ori actuali șefi de stat, afaceriști, rețele criminale, miliardari, sportivi, personalități aflate sub sancțiuni internaționale. 2 miliarde de dolari a ascuns în paradisuri fiscale din diverse zone ale lumii doar reţeaua de persoane din jurul preşedintelui rus Vladimir Putin.

La această anchetă au participat şi jurnaliştii români de la RISE Project iar din partea Franței au participat jurnaliști de la Le Monde. Ei au avut acces la informații inedite care au proiectat o lumină asupra lumii opace a finanțelor offshore și paradisurilor fiscale.

In Franța, la un an după aceste dezvăluiri, 26 de contribuabili bănuiți de evaziune fiscală au fost deferiți justiției. Ancheta asupra lor a fost deschisă imediat după publicarea acestui vast sistem de evaziune fiscală, Panama Papers. Contribuabilii și-ar fi ascuns o parte din active, de ordinul milioanelor de euro, prin intermediul acestei societăți din Panama ori a unor intermediari financiari – bănci, spre exemplu, care i-a ajutat să ascundă aceste fonduri. Ministerul Economiei și Finanțelor a indicat în noiembrie că a declanșat verificarea a 560 de contribuabili francezi pornind de la dezvăluirile "Panama papers".

Comitetul Pulitzer a lăudat colaborarea celor peste 300 de reporteri de pe şase continente care au prezentat rețeaua ascunsă a paradisurilor fiscale. ‘Sunt recompensate dezvăluirile revoluţionare şi impactul global pe care le-a produs această colaborare din cadrul anchetei Panama Papers’, a mulțumit și directorul Consorțiului de Jurnaliști de Investigație, Gerard Ryle.

 
Cristina Teaca - Panama Papers