Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia confirmă: În Siria a fost utilizat gazul sarin în atacul lansat împotriva civililor

seful_diplomatiei_franceze_jean-marc_ayrault_s_si_omologul_sau_britanic_boris_johnson_d_au_participat_la_reuninea_g7_din_italia.jpg

Seful diplomatiei franceze Jean-Marc Ayrault (s) si omologul sau britanic Boris_Johnson (d) au participat la reuninea G7 din Italia
Seful diplomatiei franceze Jean-Marc Ayrault (s) si omologul sau britanic Boris_Johnson (d) au participat la reuninea G7 din Italia
Image source: 
REUTERS/Max Rossi

Utilizarea gazului sarin în Siria este confirmată de ministrul turc al Sănătății. Analize au fost realizate pe răniți care au fost îngrijiți în Turcia. Zeci de persoane au murit în atacul chimic de săptămâna trecută din Siria. Atacul este imputat regimului Bachar el-Assad. Intre timp, țările G7, printre care se află și Statele Unite cer plecarea lui Assad de la putere.

Statele G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Regatul Unit, Italia și Canada speră într-o încetare a focului în Siria și într-un viitor fără Assad. Aviația americană a lansat atacuri aeriene în noaptea de 6 spre 7 aprilie contra unei baze aeriene siriene, ca răspuns la atacul chimic imputat Siriei. Seful diplomației americane, Rex Tillerson a ținut un discurs în fața colegilor din G7 :

‘Săptămâna trecută regimul lui Baschar al Assad a ucis și mai  mulți civili, folosind arme chimice. Intervenția nostră a fost un răspuns direct și necesar la aceste atacuri repetate asupra propriului popor. Nu dorim ca stocul de arme chimice pe care regimul sirian îl deține să cadă în mâna grupării Stat Islamic ori a altor grupări teroriste care ar dori să atace Statele Unite sau aliați. Statele Unite vor continua să își evalueze opțiunile strategice și oportunitățile pentru a diminua violențele în Siria. Multe state doresc ca prin negocierile de la Geneva să fie găsită o rezolvare la conflictul sirian într-un fel care va determina o stabilitate în țară iar poporului sirian să îi fie oferită posibilitatea să își traseze viitorul politic. Unul din care, sper că președintele Assad nu va face parte’.

Evocând procesul de pace lansat la Geneva și susținut de mai multe state pentru a pune capăt disensiunilor din conflictul sirian, Rex Tillerson a precizat că acest proces nu poate fi eficace decât dacă se încheie un acord de încetare a focului în teren. Seful diplomației americane a acuzat Rusia că nu a respectat acordurile în ceea ce privește distrugerea stocurilor de arme chimice din Siria :

Nu ne este clar dacă Rusia nu a luat în serios acestă obligație sau dacă vorbim despre incompetență. Dar oricum, această diferență nu prea contează pentru cei care au pierit în aceste atacuri cu arme chimice. Nu mai putem lăsa să se întâmple așa ceva din nou. Ca să fim bine înțeleși,  atacul  nostru a fost un răspuns direct la barbaria comisă de regimul Assad. Prioritatea noastră este, în Siria și Irak: înfrângerea grupării jihadiste Stat Islamic. Cerem partenerilor din G7 să susțină  lupta împotriva ISIS și după eliberarea Mossul și Rakka.  In Irak ori Siria sau în orice altă țară trebuie să eliminăm organizația Stat Islamic’.

La reuniune au fost invitate mai multe țări arabe și Turcia – Qatar, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Seful diplomației franceze Jean-Marc Ayrault a declarat că țările arabe nu cred într-un viitor al Siriei cu Bachar al-Assad în fruntea țării. Ministrul francez a pledat pentru o încetare a focului și realizarea unui dispozitiv internațional care să asigure un blocaj al avioanelor siriene la sol precum și a forțelor militare în timp ce la Geneva se vor purta noi negocieri.

Ministrul britanic  Boris Johnson a pledat pentru noi sancțiuni contra Siriei, ca urmare a atacului chimic. Cererea oficialului britanic nu a fost discutată în G7. Ministrul italian de Externe, Angelino Alfano susține că nu există un consens în acest moment privind aplicarea de noi sancțiuni.