Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Constituţia franceză conţine un articol "vulnerabil"

2015-11-16t164507z_1051753505_lr2ebbg1aiw1z_rtrmadp_3_france-shootings-hollande_2_0.jpg

Deputaţii şi senatorii francezi reuniţi la Versailles pentru o revizuire a Constituţiei franceze
Deputaţii şi senatorii francezi reuniţi la Versailles pentru o revizuire a Constituţiei franceze
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Franţa, unde sondajele o plasează în continuare pe Marine Le Pen în fruntea tuturor candidaţilor la primul tur de scrutin, unii editorialişti se întreabă dacă nu cumva Constituţia franceză acordă puteri prea mari preşedintelui. Cotidianul Le Monde publică un articol care constituie un semnal de alarmă în acest sens.

Există un pericol real pentru democraţie în Franţa dacă la Palatul Elysée s-ar intala un preşedinte cu tentaţii autoritare, cum ar fi Marine Le Pen, acesta este sensul avertismentului. Semnatarii articolului îşi amintesc că şi în Germania, în 1933, Republica de la Weimar a dispărut, înghiţită de un regim monstruos, după ce reprezentantul acestuia a venit în mod democratic la putere. Constituţia actuală a Franţei, datînd din 1958, a fost, la ora aceea, concepută oarecum pentru Generalul de Gaulle.

Există, în legea fundamentală franceză, un faimos articol cu numărul 16 care prevede o situaţie de excepţie: şi anume ca un singur om, mai precis preşedintele, să cumuleze integralitatea puterilor, atît cea legislativă cît şi cea executivă. De Gaulle a recurs de altfel la el în 1961 în urma unui tentative de putsch militar.

Cotidianul Le Monde consideră însă că atfel de situaţii extreme de natură să-i permită unui preşedinte francez să-şi asume toate puterile pot fi şi manipulate, create sau inventate. Iar într-un astfel de context Franţa ar putea fi “împinsă” într-o logică anti-democratică, aşa cum face de altfel Vladimir Putin în Rusia. “Nici Parlamentul, nici Consiliul Constituţional, nici judecătorii nu ar fi în măsură să se opună unei utilizări arbitrare a articolului 16, ale cărui pericole au fost denunţate de la început, dar fără efect”, scrie Le Monde.

Concluzia ar fi că atîta timp cît în cursa pentru Palatul Elysée se prezintă lideri care sunt veritabili democraţi, nu există nici un pericol, dar că actuala Constituţie este mult prea generoasă cu funcţia prezidenţială ca să i se poată conferi aceasta Frontului Naţional.