Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul egiptean a aprobat instituirea stării de urgență

papa_francisc_a_anuntat_ca_isi_mentine_vizita_in_egipt_dupa_atacurile_care_au_vizat_biserici_crestine.jpg

Papa Francisc a anuntat ca isi mentine vizita in Egipt dupa atacurile jihadiste care au vizat biserici crestine
Papa Francisc a anuntat ca isi mentine vizita in Egipt dupa atacurile jihadiste care au vizat biserici crestine
Sursa imaginii: 
REUTERS/Alessandro Bianchi

Parlamentul egiptean a aprobat instituirea stării de urgență ca urmare a atacurilor jihadiste din duminica Floriilor contra a două biserici creștine. Le Monde scrie că Egiptul este confruntat cu o serie de amenințări. Dublul atentat, în care au murit 44 de oameni și care a vizat două biserici creștine din Egipt nu a surprins minoritatea coptă căci ea se confruntă deja de ceva timp cu atacurile grupării stat islamic.

Organizația Stat Islamic a avertizat că minoritatea coptă a fost luată în vizor iar un prim atac a avut loc în decembrie anul trecut. 25 de oameni au murit atunci într-un atentat produs la biserica Sfinții Petru și Pavel din Cairo. În februarie, șapte creștini au fost asasinați în nordul provinciei Sinai iar familii întregi de creștini au părăsit imediat zona de frica unor noi atacuri. Două luni mai târziu, țintite au fost două biserici pline de fideli care au venit să se roage în duminica Floriilor, la Tanta și Alexandria.

Peste trei săptămâni Papa Francisc va vizita Egiptul pentru a se întâlni cu marele imam de aici, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai islamului sunnit.

Le Monde observă că grupul jihadist stat islamic a decis să poarte o cruciadă tocmai împotriva acestei minorități creștine, cea coptă, care înseamnă 10% din cei 90 de milioane de egipteni și reprezintă cea mai importantă comunitate creștină din Orient. Această sinistră strategie se adaugă dramelor copților din Egipt care au decis deja să plece în exil în urma unei discriminări generalizate: sunt ținta unor agresiuni iar bisericile le sunt incendiate, dacă nu bombardate, toate s-au multiplicat după ce președintele musulman Mohamed Morsi a fost înlăturat de la putere. Regiunea Sinai a fost transformată în incubator pentru diversele ramuri ale organizației jihadiste stat islamic. Încet, incet, jihadiștii au penetrat zona canalului de Suez, valea Nilului și au ajuns în interiorul orașului Cairo, regiuni dens populate.

Egiptul cu totul este confruntat cu o serie de amenințări: acțiuni de gherilă contra forțelor de securitate, oprațiuni care au vizat sectorul turistic – precum a fost explozia unui avion care asigura legătura între Sharm El Sheikh și Sankt Petersburg, în octombrie 2015. Ori, execuția în masă de la Alexandria și Tanta.

Iar în fața terorismului islamic, care face victime atât în țările arabe cât și cele occidentale, nimeni nu a găsit formula magică. Și, să nu uităm că aceeași stare de urgență care este instituită acum în Egipt se află în vigoare în Franța. Nu mai rămâne decât ca opoziția, islamică sau nu precum și societatea egipteană să ofere toate căile unei lupte adevărate, într-un moment în care jihadiștii de la organizația Stat Islamic se impun cu forța.