Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande asupra regimului sirian: Trebuie fixat un termen pentru plecarea lui Assad

presedintele_frantei_francois_hollande_pe_11_aprilie_2017_la_palatul_elysee_paris.jpg

Presedintele Frantei, François Hollande pe 11 aprilie 2017 la Palatul Elysée, Paris
Presedintele Frantei, François Hollande pe 11 aprilie 2017 la Palatul Elysée, Paris
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Președintele Franței, François Hollande susține atacurile americane contra regimului Assad. Aflat pe final de mandat, François Hollande spune că a fost anunțat înainte ca aceste atacuri să aibă loc iar că acum îi rămâne Europei și aliaților din coaliția de luptă contra grupării Stat Islamic să fixeze un termen pentru plecarea lui Baschar al Assad din fruntea Siriei. 

 

Despre testamentul sirian pe care îl lasă, după cinci ani petrecuți la cârma Franței, președintele François Hollande a vorbit cu jurnaliștii de la Le Monde.

In august 2013, François Hollande se plasa alături de americani pentru a ataca poziții ale regimului Assad. Barack Obama renunța la ele în ultimul moment, în timp ce avioanele franceze se pregăteau de decolare. Să fi luat istoria Siriei atunci, în acel moment, o altă cale, se întrebă Le Monde. François Hollande se declară sigur de acest lucru dar amintește situația din acel moment: Iranul aștepta acordul nuclear iar Vladimir Putin era președinte de mai puțin de doi ani.

După acest moment, Rusia și Statele Unite s-au pus de acord asupra unui plan de dezarmare siriană. Un succes, potrivit lui Hollande care consideră că inițiativa a permis descoperirea arsenalului chimic, unul care până atunci a fost subevaluat. Fiecare parte spera însă că aceste stocuri de arme dar și instalațiile de fabricare a lor au fost distruse. Realitatea arată însă că regimul se află în continuare în posesia lor, constată liderul de la Palatul Elysée.

In ultimii patru ani, forțele de la Damasc și organizația jihadistă Stat Islamic au folosit obuze cu clor. Apoi, pe 4 aprilie anul acesta, în Siria a fost împrăștiat gaz sarin iar rezultatul a fost catastrofal : 87 de oameni au murit. Ceea ce îl determină pe Hollande să spună că 'actualul regim se comportă ca și când nu poate fi pedepsit' :

‘Avem certitudinea folosirii armei chimice, lansată dintr-un avion. Nu a fost folosită la întâmplare. Lovitura avea un considerent tactic, viza crearea unui raport de forțe în teren și cauzarea de pierderi omenești. Atunci când Franța a lovit, scopul a fost de a distruge instalațiile chimice ori centre administrative, de unde știm că se dădeau ordinele, adică exact ceea ce a dorit să facă acum Donald Trump. Niciodată ținta nu a fost să îl ucidem pe Bachar Al-Assad, declară președintele Hollande.

Si continuă: ‘Este difícil să elimini un líder, chiar și atunci când este legitim să o faci. Trebuie așadar să slăbim regimul pentru a deschide calea negocierilor. La Paris, am luat în calcul, pentru un moment, că Franța ar putea lansa singură bombardamente. Tehnic, Franța putea face acest lucru dar, din punct de vedere politic era impossíbil căci era momentul în care Barack Obama deschidea calea diplomatică'.

Președintele estimează că acum, în prezent, ne aflăm într-un moment și mai difícil pentru a acționa în Siria de unul singur, atât tehnic cât și politic.  Este nevoie acolo de eforturi diplomatice de toate părțile, consideră el. François Hollande scoate în evidență un paradox : în 2003, ‘căutam peste tot arme de distrugere în masă în Irak pe care nu le-am găsit dar am intervenit acolo. In 2013 știam clar că există arme de distrugere în masă în Siria și nu am făcut nimic. Premierul britanic de atunci, David Cameron nu a reușit să mobilizeze armata'.

Inainte de atacul de pe 6 aprilie, americanii au prevenit Franța cu câteva ore mai devreme. O curtoazie care nu permitea Franței să se asocieze la o astfel de operațiune care necesita mai multe zile de pregătiri. Parisul a înțeles că Washington a dorit să acționeze singur. Dar, pentru președintele Hollande, esențial era să se intervină așa că a aprobat lovitura.

Donald Trump nu a mai așteptat eventuale discuții în cadrul ONU, constată Hollande și adaugă : Trump a vrut să arate că el nu este Obama’. Un lucru este cert: momentul pare propice pentru a demara negocieri cu toți actorii crizei. In ceea ce îl privește pe aliatul Moscovei, Bachar Al-Assad, acesta poartă o etichetă de care cu greu ar putea să se debaraseze: aceea de ‘criminal cu arme chimice’. Vladimir Putin credea că îl câștigase pe omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, dar, după atacul cu arme chimice,  Erdogan a aprobat atacul americanilor. Astfel, Putin se găsește într-un raport de forțe mai puțin favorabil.

François Hollande este convins că un limbaj comun poate fi chiar și în acest moment găsit pentru a relansa negocierile de pace la Geneva : ‘Este timpul să stabilim un termen pentru plecarea sa’, este de părere Hollande și îl citează pe  liderul șiit irakian Moqtada Al-Sadr care spune că ‘Bachar al Assad a început să îi coste prea scump pe șiiți’.

François Hollande concluzionează: Franța nu a ieșit niciodată din jocul politic din jurul Siriei, a fost mereu al doilea contributor, dupa Statele Unite, la coaliția militară care luptă împotriva jihadiștilor de la organizația Stat Islamic. Acum, statele europene implicate trebuie să intervină pentru a găsi soluția de ieșire din această criză.