Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: "Le Pen – Mélenchon, acelaşi pericol"

lepen-melenchon_0.png

Marine Le Pen si Jean-Luc Mélenchon
Marine Le Pen si Jean-Luc Mélenchon
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Franţa, radicalul de stînga Jean-Luc Mélenchon este singurul dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale care beneficiază în prezent de un fel de "elan electoral", fapt pus în evidenţă de sondaje. Bun orator, el cîştigă mulţi simpatizanţi, dar adversarii săi îl acuză de “populism de stînga” şi mai ales avertizează că programul lui Mélenchon este unul “fatezist”.

"Marine Le Pen şi Jean-Luc Mélenchon, acelaşi pericol". Sub acest titlu cotidianul Le Monde publică un articol în care se subliniază că programele acestor doi condidaţi, chiar dacă sunt diferite în unele privinţe cum ar fi imigraţia, riscă să fie la fel de nefaste pentru Franţa. De fapt, ambii promit să-i redea Franţei "suveranitatea", ceea ce înseamnă dezmembrarea Uniunii Europene.

Cotidianul de dreapta Le Figaro se miră că un program atît de demagogic precum cel al lui Jean-Luc Mélenchon poate întruni atît de multă simpatie şi suscita atît de multe aclamaţii. Mai interesante sunt însă criticile care i se aduc lui Mélenchon chiar din tabăra stîngii. Nathalie Arthaud, candidată la prezidenţiale din partea partidului de extremă stîngă "La Lutte ouvrière" (Lupta muncitorească), declară că programul lui Mélenchon este total utopic. Iar un responsabil socialist, Yannick Jodot, îl califică pur şi simplu pe Jean-Luc Mélenchon ca fiind "periculos" şi dispus să cedeze în faţa ruşilor.

Este oarecum ciudat că un om talentat ca Mélenchon, cu o vastă cultură politică, pare să-şi tragă sursele de inspiraţie din aşa-zisele "revoluţii" latino-americane. Ori, în prezent, toate aceste experienţe sunt nişte peisaje în ruine, mai ales Cuba şi Venezuela. Jean-Luc Mélenchon l-a venerat pe Hugo Chavez, preşedinte al Venezuelei între 1999 şi 2013. Ori, ce s-a întîmplat între timp cu Venezuela, preluată de Nicolas Maduro? Cea mai bogată ţară din America latină a devenit cea mai violentă şi cea mai coruptă.

În ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume oamenii supravieţuiesc pe fond de penurii şi crize politice repetate. Să fie fascinat în mod secret Jean-Luc Mélenchon de figuri precum Fidel Castro sauVladimir Putin (faţă de care se arată destul de "înţelegător" în declaraţiile sale)? Sau pur şi simplu francezii, văzînd că în America a fost ales preşedinte un populist de dreapta, printr-o veche logică de poziţionare anti-americană, sunt dispuşi să aleagă la ei acasă un populist de stînga.

Răspunsurile vor veni curînd pentru că pe 23 aprilie primul tur al alegerilor prezidenţiale va aduce o primă clarificare în contextul unei campanii care la fiecare pas a fost atipică, surprinzătoare, chiar stupefiantă.