Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tinerii francezi şi Frontul Naţional

dsc_1739_0.jpg

Manifestatie a tinerilor în mai 2014 la Paris împotriva Frontului National
Manifestatie a tinerilor în mai 2014 la Paris împotriva Frontului National
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Frontul Naţional condus de Marine Le Pen este, în Franţa, tot mai influent în rîndurile tineretului. Iată o constatare care provoacă nelinişte cu zece zile înaintea primului tur de scrutin al prezidenţialelor franceze. Marine Le Pen şi echipa ei s-au lăudat, de altfel, de mai multe ori că Frontul Naţional ar fi devenit "primul partid al tinerilor" în Franţa.

În 2012, deja, observatorii au constatat că mulţi tineri au votat cu extrema dreaptă. Acum însă ei par să fie şi mai mulţi, şi se apropie de Frontul Naţional parcă mai "decomplexaţi" decît în urmă cu cinci ani. În 2002, arată cotidianul Le Monde într-un dosar, 18 la sută dintre tineri au votat pentru extrema dreaptă. Între timp şomajul în rîndurile tinerilor a crescut şi a crescut şi neîncrederea lor în clasa politică în general, şi în partidele tradiţionale în special.

Preşedintele François Hollande, cînd a venit la putere în 2012, a pronunţat următoarea frază: "Tineretul nostru este sacrificat, abandonat, marginalizat. Vreau să fiu judecat prin prisma unui singur obiectiv la sfîrşitul mandatului meu: dacă în 2017 tinerii vor trăi mai bine decît în 2012." Cotidianul Le Monde consideră că răspunsul este negativ. Promisiunea republicană a socialistului François Hollande nu s-a realizat, dovadă că în prezent 23 la sută dintre tinerii care au între 18 şi 24 de ani sunt la şomaj. Iar 30 la sută din intenţiile de vot exprimate de tineri par să se îndrepte spre Frontul Naţional. În contextul acestui scrutin, mulţi tineri refuză să voteze, dar mulţi dintre cei care o fac preferă să-şi dea votul în favoarea candidaţilor "anti-sistem" (cum se declară Marine Le Pen). 

Observatorii sunt obligaţi să recunoască şi faptul că Marine Le Pen a cîştigat cel puţin un pariu: formaţiunea sa şi-a "ameliorat" imaginea, nu mai este percepută, cel puţin de mulţi tineri, ca fiind de aceeaşi natură cu partidul pe care îl conducea Jean-Marie Le Pen. În 2002 sute de mii de tineri francezi au ieşit în stradă pentru a protesta, la acea oră, întrucît liderul extremei drepte se calificase pentru turul al doilea al prezidenţialelor. Astăzi fiica lui Jean-Marie Le Pen este dată de sondaje ca fiind ca şi calificată pentru turul al doilea, în mare parte datorită votului oferit de tineri.