Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egipt: Creștinii copți au decis să limiteze manifestările legate de celebrarea învierii lui Isus

in_cadrul_planului_vigipirate_militari_patruleaza_inarmati_sub_turnul_eiffel_din_paris.jpg

In cadrul planului Vigipirate, militari patruleaza sub Turnul Eiffel din Paris
In cadrul planului Vigipirate, militari patruleaza sub Turnul Eiffel din Paris
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE

Măsura vine după atentatele din duminica Floriilor soldate cu 44 de morți. Biserica coptă din Egipt a anunțat că datorită situației actuale și în semn de solidaritate cu familiile celor uciși, nu vor avea loc manifestări pentru a celebra Paștele. Vor fi însă organizate liturghiile din biserici. Parlamentul a aprobat inițiativa președintelui Abdel Fattah Al-Sissi și a declarat stare de urgență pentru trei luni, pe întreg ansamblul teritoriului. Franța se află și ea în continuare în stare de urgență iar pe străzile capitalei, în special, patrulează soldați de elită.

Ca un semnal de alarmă că amenințarea este una reală, o patrulă a regimentului 8 de parașutiști de infanterie marină poate fi observată în apropierea barului La Belle Equipe – lovit de teroriști pe 13 noiembrie 2015 făcând 20 de morți. Unul dintre militari afirmă că în arondismentele 11 și 20  există 200 de zone protejate în acest moment. Militarii ajung în această zonă la 6h30 dimineața.

Poartă asupra lor o cască, o vestă anti-glonț, muniție și armament neletal. Ïn total 25 de kg care sunt cărate zilnic pe ei, de dimineața până seara la 23h00 când se retrag de pe traseu. Între timp au patrulat pe o distanță de 30 de km. În total, ei patrulează într-o zonă timp de 48 de ore, apoi în alta pentru următoarele 2 zile. Urmează o zi de antrenamente iar pentru repaus sunt acordate 48 de ore dar în care pot fi alertați să intervină oricând. Spun că după orice atentat sunt primiți cu un zâmbet de oameni dar, după câteva zile de la incidente lumea trece indiferentă pe lângă ei.

Franța se află în stare de urgență după atentatele din noiembrie 2015 din Paris. Măsura a fost extinsă de mai multe ori deja și ca urmare a atacului de la Nisa din iulie 2016. Măsura expiră pe 15 iulie 2017, după alegerile elctorale prezidențiale și legislative.