Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peninsula coreeană focar de noi tensiuni

2017-04-01t092643z_519295786_rc1a238757a0_rtrmadp_3_northkorea-politics_0_0.jpg

Kim Jong-Un în inspectie militara
Kim Jong-Un în inspectie militara
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Este posibil oare ca un nou război să izbucnească în Peninsula Coreeană? Iată o întrebare care revine în multe analize, în Franţa dar şi în alte ţări, pe fondul tensiunile care se acumulează în regiune. Provocările dictatorului de la Fenian, dar mai ales programul său nuclear, încep să irite din ce mai mult China şi Statele Unite, deşi cele două mari puteri nu au aceleaşi interese în regiune. Noul preşedintele american Donald Trump pare să rupă în prezent cu politica "răbdării" infinite în faţa Fenianului, de unde şi valul de analize pe tema scenariilor posibile.

Seful suprem nord-coreean Kim Jong-Un a inaugurat joi 13 aprilie la Fenian, cu mare fast, un vast complex de locuinţe, precum şi un zgîrie nori de 70 de etaje înalt de 234 de metri. Toate aceste edificii, pe care regimul le mediatizează ca pe nişte simboluri ale modernităţii, se situează nu departe de locul unde dorm în pace primii şefi ai Coreii de nord comuniste: Kim il-Sung şi Kim Jong-il, respectiv bunicul şi tatăl lui Kim Jong-Un.

Pentru sîmbătă 15 aprilie, regimul i-a invitat pe jurnaliştii străini din Coreea de Nord să se regrupeze la Fenian pentru un alt "important eveniment". Să fie legată această invitaţie de sărbătorirea a 105 ani de la naşterea fondatorului dinastiei comuniste, Kim il-Sung? Sau nepotul acestuia şi actualul şef suprem pregăteşte un nou număr de prestidigitaţie nucleară? Vom avea răspunsul peste două zile.  Deocamdată tot ce putem spune este că dictatorul de la Fenian recurge la tot felul de manevre mediatice pentru a avertiza întreaga lume că el nu se teme de nimic, că ţara sa este puternică şi gata de război, şi că întregul popor nord-coreean este gata să-şi dea viaţa în numele comunismului.

Unii observatori cred că regimul pregăteşte un al şaselea test nuclear, ceea ce începe să-i irite şi pe chinezi, nu numai pe americani.

Saptămîna trecută preşedintele chinez Xi Jinping, aflat în vizită la Washington, a discutat timp de şapte ore cu Donald Trump, iar pe agendă s-au aflat şi agitaţiile nucleare ale lui Kim Jong-Un. Donald Trump a avut cuvinte de laudă pentru buna "alchimie" a acestei prime întrevederi cu preşedintele chinez, şi probabil că în bună înţelegere cu chinezii preşedintele american a trimis un port-avion spre Peninsula Coreeană. Un motiv suplimentar de altfel pentru amplificarea febrilităţii în regiune unde sud-coreenii par acum mai neliniştiţi decît de obicei. Ei sunt obişnuiţi cu ameninţările regimului de la Fenian, dar se tem în prezent că impetuosul Donald Trump ar putea agrava situaţia.

Primul ministru japonez Shinzo Abe a făcut şi el o declaraţie de natură să mărească angoasa, el consideră că nord-coreenii ar fi capabili să lanseze rachete purtătoare de gaze toxice. Iar o acţiune militară americană împotriva Coreii de Nord apare ca fiind mai plauzibilă după ce săptămîna trecută Donald Trump l-a bombardat în Siria pe Bachar al-Assad. Coincidenţa face că tot armele chimice au constituit pretextul, mai precis atacul comis de regimul sirian cu gaz sarin împotriva unei localităţi controlată de rebeli.

Sigur, pretextele nu lipsesc dacă Donald Trump decide să-i dea o lecţie lui Kim Jong-Un printr-o "lovitură preventivă". Marea problemă rămîne însă China care are un acord cu Coreea de Nord de asistenţă mutuală în caz de agresiune, semnat încă din 1961. Iar “Coreea de Nord nu este Siria”. Am citat comentariul unui expert american care mai spune că riscul unui “act de război” american este infinit mai mare în regiunea Peninsulei coreene. Fenianul dispune de arme nucleare, chimice şi bacteriogice, iar capitala Coreii de sud, Seul, se află atît de aproape de graniţa cu Coreea de Nord încît chiar şi un obuz convenţional tras dintr-un tun o poate atinge.  

Marea obsesie a sud-coreenilor este aceea a unei invazii nord-coreene, sau a unui război total declanşat de regimul de la Fenian. Reţelele sociale par destul de inflamate în prezent cu speculaţii în acest sens, şi toate scenariile posibile sunt evocate. Sigur, America este garantul securităţii în Coreea de Sud şi are 28 000 de militari staţionaţi pe teritoriul sud-coreean. Dar nimeni nu poate garanta că şeful suprem de la Fenian nu ar putea într-o bună zi lua o decizie iraţională şi iresponsabilă. Expresia “după mine potopul” figurează în codul genetic al dictatorilor.