Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PE: Justiția franceză cere ridicarea imunității parlamentare pentru Le Pen

presedinta_frontului_national_marine_le_pen_in_parlamentul_european.jpg

Presedinta Frontului National, Marine Le Pen în Parlamentul European
Presedinta Frontului National, Marine Le Pen în Parlamentul European
Sursa imaginii: 
REUTERS/Vincent Kessler

Justiția franceză a cerut Parlamentului European ridicarea imunității parlamentare pentru Marine Le Pen, candidata Frontului Național la alegerile prezidențiale de duminica viitoare. Ea este anchetată pentru angajări fictive de asistenți parlamentari ai Frontului Național în cadrul Parlamentului European. Aceeași cerere a fost făcută și pe numele unui alt parlamentar european francez, din partea Frontului Național: Marie-Christine Boutonnet.

Candidata partidului de extremă dreaptă la alegerile prezidențiale a invocat imunitatea parlamentară pentru a nu răspunde la convocările judecătorilor, care s-au făcut în februarie și martie.   Ea promitea că va onora aceste întâlniri judiciare după perioada electorală. Nici colega de partid, Marie-Christine Boutonnet nu s-a prezentat la convocările judecătorilor,stabilite pentru începutul lui martie. Pentru Marine Le Pen această cerere de ridicare a imunității formulate de justiția franceză și adresată Parlamentului European este o procedură normală.

Ar putea însă să treacă mai multe luni până când cererea va fi luată în discuție căci, ea trebuie să fie votată în ședință plenară a Parlamentului European. O dezbatere va avea loc în plen iar apoi fiecare eurodeputat va vota individual.Deputatul își va păstra locul în Parlament chiar dacă rămâne fără imunitate, explică responsabilii organismului european și adaugă : ridicarea imunității nu înseamnă și condamnarea deputatului ci doar că autorizăm o autoritate națională să ancheteze acest parlamentar.

In Franța, ancheta preliminară a început în martie 2015. Judecătorii trebuie să stabilească dacă Frontul Național a pus în practică un sistem de remunerare a unor angajați cu fonduri publice europene prin contracte de asistenți ai deputaților. In urma unei percheziții derulate la sediul partidului, în februarie 2017, anchetatorii au descoperit un document care lăsa să se înțeleagă că acest sistem fraudulos era gândit încă din 2012, la nivel înalt și că Marine Le Pen îl cunoștea.   

Parlamentul European s-a constituit parte civilă în această afacere și a prezentat justiției franceze situația a 29 de asistenți parlamentari.