Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mii de români umplu bisericile ortodoxe din Franța în noaptea de Înviere

img_8497.jpg

Parintele Razvan Ionescu alaturi de credinciosii de la Biserica Sfintii Ioachim si Ana, Rennes, Franta
Parintele Razvan Ionescu alaturi de credinciosii de la Biserica Sfintii Ioachim si Ana, Rennes, Franta
Image source: 
Raluca Stroiu

Sute de mii de români sunt așteptați și în acest an să umple bisericile ortodoxe românești din Franța în noaptea de Înviere. Este momentul în care bisericile sunt arhipline iar lumea va sta și pe străzile adiacente pentru a ajunge să primească lumina sfânta, care, în premiera, anul acesta vine de la Ierusalim și pentru credincioșii români din Franța.

Si totuși se pune întrebarea: merg românii la biserică în Franța la fel de mult precum acasă în țară? Pot ei găsi o biserică ortodoxă la tot pasul precum se întâmplă în România? Cristina Teacă a stat de vorbă cu părintele paroh Răzvan Ionescu de la Biserica ortodoxă românescă Sfânta Parascheva și Sfânta Genovieva din Paris:

 

Părintele Răzvan Ionescu: "De obicei în timpul anului bisericile noastre, insuficiente ca număr sunt umplute de credincioși. Rar există o parohie unde biserica nu este plină de oameni. Iar de Paști suntem debordați, ‘dăm pe dinafară’ după cum spune francezul,  pentru că vin foarte mulți români. Cred că există un reflex pentru a veni măcar pentru a lua lumina sfântă de Paști iar acești oameni nu încap în biserică.  Cel mai adesea vedem acest spectacol pe stradă, strazile sunt pline cu oameni care au venit să se apropie de lumina pe care o primesc de Paști.

Evidența aici a ceea ce se întâmplă, se vede cu ochiul liber : mulțimi de oameni care sunt în jurul bisericii. In regiunea pariziană, grupul cel mai mare de pe Facebook care numără românii din această regiune avea recent 33.000 de persoane. Zeci de mii de români, dintre care doar o parte își permit să meargă în țară, restul vin în biserici la momentele de intensitate, de liturghie. Iar cel mai intens, structural, pentru orice simțire românească, indiferent că suntem sau nu duși la biserică, este noaptea de Paști.

Ne bucură prezența lor iar în același timp ne întristăm că nu putem oferi mai mult ca spațiu de cult iar oamenii, dacă nu au în proximitate o biserică  nu obișnuiesc să frecventeze biserica iar ca rezultat vin doar la momentele esențiale din anul liturgic. Insă cred că situația nu este foarte diferită  de ceea ce se întâmplă în țară. Dacă i-am număra pe cei care încap în biserici, chiar și în noaptea de Paști,  am vedea că situația se păstrează : câteva procente din numărul total vor să vină la biserică".

Cristina Teacă: Aproximativ câți părinți ortodocși români sunt în Franța și care este situația bisericilor? Unde reușiți să țineți aceste liturghii?

Părintele Răzvan Ionescu: 'Nu mai cunosc exact numărul, dar eram cam 30 -40 de părinți români și francezi, nu ajungeam la 50, din jurisdicția  română, din Mitropolia Română Ortodoxă pentru Europa Occidentală și Meridională.Parohiile sunt răspândite în marile orașe. In regiunea pariziană sunt cele mai multe, aici există 11 – 12 parohii. In ceea ce priveste construcția, edificul ca biserică,  pentru întreaga parohie doar 1% au un spațiu de cult al lor. Cel mai adesea slujbele sunt făcute în spații amenajate  fie prin închiriere ori împrumut pe termen mai lung de la catolici, protestanți ori în diverse spații amenajate.

Poate că regiunea pariziană o duce cel mai bine, am cumpărat recent capela care se găsește în orașul lui Van Gogh, la Auvers-sur-Oise. Ne-am împrumutat iar românii vor putea sluji în curând în ea.

Ca să fac o sinteză : la numărul de câteva zeci de preoți și diaconi din juridisdicția română corespunde un număr foarte mare de români. Nevoia este foarte mare. Răspundem insuficient, atât prin insuficiența spațiilor de cult cât și prin raportul de forțe: sunt foarte puțini preoți  la numărul mare de români. Pentru vestul Parisului avem liste cu oameni care ne cer deschiderea de biserici. Nu putem face nimic pentru că nu am reușit închirierea unui spațiu de la catolici și nu avem forța necesară pentru ca să putem cumpăra ceva".

Cristina Teacă: Aici aș da exemplul părintelui ortodox român Adrian Iuga din Rennes și Nantes care se împarte între patru localități unde slujește pentru a putea răspunde cererilor românilor din această parte a Franței.

Părintele Răzvan Ionescu: "Pe catolici nu îi înduioșăm foarte tare la acest capitol pentru că un preot catolic trebuie să răspundă la zeci de locuri.

Situația în Franța din punct de vedere creștin: gândiți-vă că  suntem într-o țară care se legitimează foarte puțin religios, ar fi cam pe ultimul loc în Europa  religiozitatea celor de aici iar România fiind pe primul loc, depășim Grecia. Practic este un import de ortodoxie și de căldură față de Dumnezeu pe filieră românească venită în Franța.

Revenind la părintele Adrian, a încercat imposibilul și a reușit. Bisericile ortodoxe românești de la Rennes și de la Nantes sunt în curs de cumpărare, prin credincioșii de acolo. Se împarte într-adevăr părintele într-o parte și în alta.  Ne împărțim și ne ajutăm noi între noi".

Cristina Teacă: Cum percepeți dumneavoastră credincioșii români? Au aceeași libertate de exprimare precum în România?

Părintele Răzvan Ionescu: "Câteodată au mai mare libertatea, alteori mai mică, în același timp. Te afli față în față cu o cultură unde oamenii nu se legitimează religios, este mai greu să ții post, să alegi mâncarea, să îți faci cruce. Dar, societatea permite fiecăruia să se  manifeste în credința lui. Eu când merg pe stradă în reverenda simt mai curând respect și nu dezaprobarea oamenilor. Depinde, sunt locuri și locuri".

 

Cristina Teacă: De unde simțiți că sunteți mai bine susținuți ca misiune: din România sau din Franța?

Părintele Răzvan Ionescu: "Cea mai mare susținere este din partea celor care locuiesc aici în Franța. La Auvers-sur-Oise când a trebuit să cumpărăm, parohia de acolo era configurată doar de 6 luni și s-a mobilizat totuși.  E limpede că  80% sunt cei de aici care ajută. Si asta îi face și bucuroși  să simtă un 'acasă' pentru că este construcția lor".

Cristina Teacă: Merg românii din Hexagon, precum în România, cu lumănările aprinse pe stradă în noaptea de Înviere?

Părintele Răzvan Ionescu: "Anul acesta, excepțional, în Franța, în parohia noastră va ajunge lumina sfântă de la Ierusalim. Este pentru prima dată când primim și noi. Cu atât mai mult în acest an credincioșii cred că se vor strădui să ajungă cu lumina acasă, fiind lumina sfântă de la Ierusalim. Au fost pregătite un fel de felinare pentru credincioși pentru ca să ajungă lumea cu lumină acasă".

1393