Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O mie de deţinuţi palestinieni în greva foamei

palestina.jpg

Manifestanti solidari cu detinutii palestinieni din Israel. Bethleem, 17 aprilie 2017
Manifestanti solidari cu detinutii palestinieni din Israel. Bethleem, 17 aprilie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ammar Awad

Peste o mie de palestinieni din puşcăriile israeliene au început luni o grevă a foamei colectivă. Mişcarea, inedită de ani de zile, urmăreşte să atragă atenţia asupra "abuzurilor" comise de administraţia penitenciară.

Apelul la greva foamei a fost lansat de Marwan Barghouti, liderul celei de-a doua Intifade, încarcerat pe viaţă în Israel. Într-un articol publicat în New York Times, el denunţă "torturile, tratamentele degradante şi inumane şi neglijenţele medicale la care au fost şi sunt supuşi puşcăriaşii palestinieni". Barghouti denunţă de asemenea "apartheidul judiciar care garantează imunitatea israelienilor care comit crime contra palestinienilor". Mişcarea de protest, prevăzută pe o perioadă nelimitată, a fost declanşată cu ocazia celebrării "zilei prizonierilor", instaurată acum mai bine de patru decenii de palestinieni.

Din 1967 încoace, anul când israelienii au început să ocupe o serie de teritorii palestiniene, peste 850 de mii de palestinieni au fost încarceraţi de Israel. În ultima vreme, unii dintre ai au făcut greva foamei dar de o manieră individuală. Mişcarea de acum este deci inedită prin amploarea ei, prin modul ei colectiv. La ora actuală ar exista peste 6.300 de deţinuţi palestinieni în închisorile israeliene. Printre ei se numără 62 de femei, 300 de minori şi 13 deputaţi din diferite partide politice.

 
O mie de deţinuţi palestinieni în greva foamei