Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Absenteiştii, ţinta candidaţilor la prezidenţialele franceze de duminica viitoare

macron.jpg

Centristul independent Emmanuel Macron, luni 17 aprilie 2017, în miting în sala polivalentà de la Bercy
Centristul independent Emmanuel Macron, luni 17 aprilie 2017, în miting în sala polivalentà de la Bercy
Sursa imaginii: 
Éric Feferberg, AFP

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, extremista de dreapta Marine Le Pen, centristul independent Emmanuel Macron, conservatorul François Fillon şi stângistul Jean-Luc Mélenchon ar fi umăr la umăr în cursa pentru preşedinţie. Cu 6 zile înaintea primului tur de scrutin, cei 4 "fruntaşi" au încercat deci să-i atragă pe nedecişi, extrem de numeroşi în ajun de alegeri.

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen s-au "duelat" de la distanţă la Paris. Centristul independent a fost la Bercy, sală polivalentă ce poate primi 20.000 de oameni, în timp ce extremista de dreapta şi-a reunit fanii la Zénith, altă sală de spectacole binecunoscută parizienilor unde lidera Frontului naţional a fost întreruptă în discursul ei de două ori de militante ale mişcării Femen. Intre timp, stângistul Jean-Luc Mélenchon se vedea în week-end, la Toulouse, cu suporterii săi înainte de a ţine marţi mitinguri simultane în 7 oraşe diferite graţie revoluţionarei tehnici a hologramei, experimentată cu succes la Paris în februarie. In fine, conservatorul François Fillon era luni invitatul lui Christian Estrosi la Nisa. Un fost sarkozyst căruia i s-a reproşat recent primirea călduroasă care i-a făcut-o lui Macron, venit şi pe Coasta de azur în căutare de noi alegători.

Cu 6 zile înainte de primul tur de scrutin, fotografia de finish tot nu se anunţă foarte clară chiar dacă lucrurile par să se decanteze puţin. Ultimul sondaj de opinie publicat luni de revista L'Express şi postul BFM TV îi dau pe Macron şi Le Pen în frunte, în această ordine, cu scoruri de 23-24 la sută fiecare. Pe locul 3 se află Fillon cu circa 19 procente iar pe 4 se clasează Mélenchon cu un punct mai puţin. De notat că aceştia doi din urmă, consideraţi "outsideri", fac un pas înapoi faţă de precedenta anchetă, şi-au stopat cu alte cuvinte urcarea în clasament. Tinând însă seama de marjele de eroare ale acestor anchete, putem spune că cei 4 se află practic umăr la umăr într-o cursă inedită şi incertă până în ultima clipă. In fine, socialistul Benoît Hamon pare mai departe incapabil să-i convingă pe alegători, fiind creditat cu doar 8 la sută din intenţiile de vot.

Aproape o treime dintre alegători, nehotărâţi cu cine vor vota duminică

Pe lângă faptul că acest sondaj arată că "remontada" lui Fillon şi Mélenchon pare să se fi oprit, cel puţin pentru moment, este interesant de notat şi faptul că 68 la sută dintre cei interogaţi se declară siguri că vor merge duminică la urne. Acestora li se adaugă cele 14 procente de francezi "aproape" siguri că vor vota la primul tur. Dacă lucrurile se confirmă, vom putea aşadar avea pe 23 aprilie o participare similară cu cea din 2012. In plus, 73 la sută dintre cei interogaţi sunt siguri cu cine vor vota. Mai rămân însă 27 de procente, aproape o treime, de nedecişi care sunt "vânaţi" acum de toţi cei 11 candidaţi la preşedinţie dar mai ales de cei patru din frunte. Macron şi echipa sa au prevăzut până vineri seara 63 de mitingri regionale şi 90 de reuniuni publice departamentale. Intre timp, Mélenchon şi simpatizanţii săi au navigat pe o parte din Sena la Paris. Socialistul Hamon cutreieră el Bretania, 4 zile, 10 etape, o mie de kilometri. "Pentru a obţine măcar 10 la sută la primul tur" spun resemnaţi mai mulţi responsabili ai partidului.

Dintre declaraţiile diverşilor responsabili s-o notăm pe cea a lui François Hollande. Intr-un interviu acordat canalului de televiziune France 5, şeful statului a declarat că "s-ar simţi principalul responsabil dacă un partid de extremă dreaptă ar ajunge la putere în Franţa" - aluzie la o posibilă victorie a lui Marine Le Pen la turul doi din 7 mai. In acelaşi interviu, preşedintele în exerciţiu, socialist, a declarat că "Mélenchon", fostul lui coleg de partid, "nu reprezintă stânga de guvernământ".

 
Absenteiştii, ţinta candidaţilor la prezidenţialele franceze de duminica viitoare