Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Franţa: Marine Le Pen promite să oprească ‘delirul migraţiei’ dacă va ajunge la Elysée

o_ambarcatiune_plina_cu_candidati_la_exil_in_europa_pluteste_in_marea_mediterana_in_largul_libiei_2_ianuarie_2017.jpg

O ambarcatiune plina cu candidati la exil în Europa pluteste în Marea Mediterana, în largul Libiei, 2 ianuarie 2017
O ambarcatiune plina cu candidati la exil în Europa pluteste în Marea Mediterana, în largul Libiei, 2 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Yannis Behrakis

Candidata de extremă dreaptă la alegerile prezidenţiale Marine Le Pen îşi radicalizează discursul cu doar câteva zile înainte de primul tur. Ea susţine că vrea să oprească ‘delirul migraţiei’ dacă va ajunge la Palatul Elysée.

 

Candidata de extremă dreaptă promite să reintroducă frontierele a doua zi după ce îşi va prelua funcţia de preşedinte. Va angaja 6.000 de vameşi suplimentar, în cei cinci ani de mandat: ‘ce se va întâmpla dacă, sub presiunea doamnei Merkel, unul dintre susţinătorii ei – Macron sau Fillon va accepta mai multe milioane de migranţi. Cartierul, satul ori şcoala copiilor dumneavoastră, viaţa voastră, nivelul salarial, toate vor avea de suferit în urma şocului. Voi decide un moratoriu imediat asupra oricărei forme de migraţie legală pentru a opri acest delir, această situaţie necontrolată care trage Franţa în jos’.

Reprezentanta Frontului Naţional susţine că pentru refugiaţi vor trebui găsite soluţii locale, cum ar fi tabere umanitare protejate, în ţările de origine. Pentru rezolvarea problemei, ea doreşte încheierea unor acorduri cu ţările de origine în schimbul unei cooperări economice. Marine Le Pen este de părere că fiecare francez trebuie să îşi revendice Franţa  şi a afirmat că francezii au mai puţine drepturi în Franţa decât străinii, chiar şi cei aflaţi aici în mod clandestin.

În acest timp, cel puţin 20 de migranţi care au părăsit Libia în speranţa de a ajunge în Europa, au murit în Mediterană. Numărul migranţilor care încearcă să ajungă pe continent creşte pe măsură ce Europa înăspreşte tonul la adresa celor care vor să ceară azil aici, este de părere  Samer Haddadin, responsabilul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi de la Tripoli: ‘oamenii vin în Libia din diverse motive. Unii din raţiuni economice, alţii pentru că au nevoie de protecţie pentru a ajunge în Europa iar aici este cazul celor care caută să obţină azil. Ïn acest caz, cu cât politicienii îşi înăspresc tonul, cu atât piaţa călăuzelor este în floare. Astăzi, o călăuză libiană poate foarte bine să spună victimelor sale : dacă nu plecaţi astăzi, într-un moment în care Europa este relativ uşor de atins, mâine s-ar putea să nu se mai poată deloc. Ascultaţi ceea ce spun politicienii europeni : promit înăsprirea legislaţiei pentru a îngreuna accesul în Europa.  Este o tehnică de marketing’, afirmă responsabilul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi de la Tripoli.

Un răspuns îi oferă lui Marine Le Pen şi 25 de economişti, laureaţi ai premiului Nobel care susţin că în momentul în care aceşti refugiaţi vor fi integraţi cu bine pe piaţa muncii, ei pot deveni o oportunitate economică pentru ţara gazdă. ‘Unele dintre ţările cele mai prospere din lume au ştiut cum să accepte şi să integreze migranţii’ spun economiştii.