25 de câştigători ai premiului Nobel se pronunţă în favoarea Europei şi a monedei unice
francezul_jean_tirole_castigator_al_premiului_nobel_pentru_economie_este_unul_dintre_semnatarii_scrisorii_deschise.jpg

Unii dintre cei 25 de câştigători ai premiului Nobel au fost citaţi de candidaţii la alegerile prezidenţiale franceze, în special de candidata de extremă dreaptă, Marine Le Pen pentru a justifica un program politic în ceea ce priveşte Europa.
‘Programele antieuropene ar destabiliza Franţa şi ar limita cooperarea între ţările europene, care astăzi asigură stabilitatea economică şi politică în spaţiul comunitar. Politicile izolaţioniste şi protecţioniste, concepute în detrimentul altor state, sunt încercări extrem de periculoase de a genera creşterea internă. Ele atrag după sine măsuri de represalii şi declanşează războaie comerciale. Pentru ca la final, să putem observa că au creat prejudicii atât Franţei cât şi partenerilor comerciali. Există o mare diferenţă între a alege să nu aderi la euro şi a-l părăsi după ce l-ai adoptat. In timp ce Europa şi lumea întreagă este într-un moment fără precedent, trebuie să fim mult mai închegaţi. Problemele sunt prea serioase pentru a fi lăsate pe mâna unor politicieni care doresc să dezbine’, atenţionează economiştii şi avertizează asupra unei eventuale reîntoarceri la moneda naţională.
Printre cei 25 de semnatari figurează economişti liberali dar şi unii cu viziuni mult mai critice vis-a-vis de mondializare şi de euro printre care se numără americanul Joseph Stiglitz, câştigător în 2011 al premiului Nobel şi citat în mod regulat de candidata Frontului Naţional. Semnează scrisoarea şi un alt laureat al premiului, în anul 2014: francezul Jean Tirole.
Le Figaro publică un interviu cu directoarea Fondului Monetar Internaţional care se îngrijorează de ceea ce ar însemna protecţionismul şi pledează pentru o zona euro mult mai puternică.
Washington găzduieşte săptămâna aceasta ‘reuniunile de primăvară’ ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. Este prima reuniune a marilor bancheri de la alegerea lui Donald Trump la şefia Casei Albe. Christine Lagarde, directoarea generală a FMI declară pentru Le Figaro că rezultatul alegerilor din Franţa îngrijorează multe capitale europene. Christine Lagarde vrea să profite de această reuniune a FMI şi Băncii Mondiale pentru a discuta despre stabilitatea zonei euro.
Ieşirea Franţei din zona euro, invocată în timpul campaniei electorale, apasă asupra stabilităţii dar şi asupra încrederii din zona euro, atenţionează Christine Lagarde. Si explică: ‘ dacă un mare stat se întreabă dacă destinul său este de a aparţine clubului sau, din contră, de a-l părăsi, este un enorm semnal de alarmă pentru toate celelalte state membre’.
‘Vrem să recreem uniunea monetară şi bugetară respecând cultura naţională şi tradiţiile fiecărui stat membru. Mi-am învăţat lecţia în vremea când eram ministru al comerţului: dacă adunăm mici jucători într-un ansamblu de talia Statelor Unite ori a Chinei ne putem face auzite vocile’, explică şefa FMI.
Întrebată dacă zona euro ar mai putea să suporte o nouă criză financiară, Christine Lagarde susţine că acest spaţiu al monedei unice este în mod clar mult mai bine închegat decât era în 2008 şi se poate sprijini oricând pe Mecanismul European de Stabilitate. Dar, pe de altă parte nu poate spune ‘mission acomplished’ / misiune îndeplinită – în materie de finanţe şi datorie publică. Ïn opinia sa, zona euro are nevoie de un pact de stabilitate şi de o creştere clară, eficace, una sănătoasă precum şi o politică bugetară comună. De un ministru de finanţe unic. Ea atenţionează că reforma euro nu a fost atinsă întrucât măsurile bugetare europene nu au fost luate şi la nivel naţional.