
Special Paris
La Seine Musicale este cel mai nou proiect cultural din regiunea pariziană
sena_muzicala.jpg

Ultima maşină Renault ieşea de pe linia de asamblare aflată pe această insulă în anul 1992. Se întâmpla în prezenţa a 100 de tehnicieni. Era momentul în care activitatea a fost oprită definitiv. Era un moment istoric. După 70 de ani de prezenţă pe insulă, Renault a decis să părăsească uzina fortăreaţă, nemaifiind rentabilă potrivit constructorului. O uzină prea mică, prea înaltă, cu un proces de fabricaţie prea complicat comparativ cu uzinele moderne. Liniile de asamblare rulau pe 5 etaje. Maşinile aflate în curs de asamblare trebuiau să folosească 48 de ascensoare şi să schimbe de 23 de ori etajele. În plus, uzina polua. Pe scurt, nu mai era nevoie de ea în regiunea pariziană.
Insula înseamnă 11 hectare de pământ situate într-o buclă a Senei, la 4 km de Paris, între Boulogne, Meudon şi Sèvres. Aici a fost amenajată o imensă sală de concerte - Grande Seine ce poate găzdui până la 6.000 de spectatori. Este o sală care beneficiază de o flexibilitate ieşită din comun şi care dispune de un echipament unic în Franţa şi Europa. Totodată, a fost amenajat un auditoriu care dispune de peste o mie de locuri. Spaţiul dispune şi de 5 studiouri de înregistrări.
O mare velă ornată cu mai bine de o mie de mp de panouri solare se va roti odată cu soarele, în jurul clădirii principale. Este noul simbol pentru intrarea dinspre vest-ul Parisului. Sena Muzicală a fost concepută şi într-un mediu natural de excepţie –dispune de o grădină de 7.500 de mp. Beneficiază şi de magazine destinate iubitorilor de muzică precum şi de spaţii destinate organizării de expoziţii culturale. Locul a fost gândit ca un cartier centrat pe universul artistic şi muzical.
170 de milioane de euro a costat contrucţia care dispune şi de un ecran LED de 800mp, echivalentul unui teren de handbal.
Cel care va inaugura, printr-un concert, acest grandios cartier cultural va fi câştigătorul premiului Nobel pentru literatură, Bob Dylan.