Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Terorismul se invită în campania electorală franceză

cei_doi_oameni_interpelati_la_marsilia_pregateau_un_atac_iminent_dar_autoritatile_nu_au_precizat_nici_data_si_nici_tinta_vizata.jpg

Cei doi barbati interpelati la Marsilia pregateau un atac 'iminent' dar autoritatile nu au precizat nici data si nici tinta vizata
Cei doi barbati interpelati la Marsilia pregateau un atac 'iminent' dar autoritatile nu au precizat nici data si nici tinta vizata
Sursa imaginii: 
© BORIS Horvat, AFP

Doi bărbaţi tineri, de 23 şi 29 de ani, bănuiţi că pregăteau un atentat în Franţa cu 5 zile înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, au fost arestaţi la Marsilia. Ei au naţionalitate franceză. In cursul percheziţiei apartamentului din Marsilia în care se aflau, s-au descoperit arme şi o serie de explozibili.

‘Un sfârşit de campanie sub ameninţare’, titrează Libération. Iar Le Figaro scrie: "ameninţarea teroristă bântuia campania electorală de câteva luni. Acest proiect de atentat dejucat va pune lupta contra jihadismului, fără dubiu, în centrul discuţiilor din acest sfârşit de campanie’.

Le Monde a încercat să afle în acest context, cum este asigurată securitatea candidaţilor la prezidenţiale. Conservatorul François Fillon a trecut la un nivel de protecţie superior la mijlocul lui aprilie. Toţi ceilalţi candidaţi se află la un nivel inferior.

Mai bine de 50.000 de jandarmi şi poliţişti sunt desfăşuraţi pentru fiecare tur al alegerilor prezidenţiale pentru ca scrutinul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii de securitate. Ei vor asigura paza a 67 de mii de secţii de vot dar şi a sediilor de campanie ale candidaţilor.

Ministrul de Interne, Matthias Fekl evocă un ‘risc terorist mai ridicat ca niciodată’. Însă, acest nivel de ameninţare nu a fost revăzut de un an şi jumătate. ‘Este o ameninţare pregnantă şi nu s-a diminuat deloc, mai ales într-un context electoral sensíbil’, confirmă şeful serviciilor de informaţii. Cel mai aproape de candidaţi se află angajaţii serviciului de protecţie din cadrul Poliţiei Naţionale. Candidaţii au apelat însă şi la echipe private de securitate.

Spre exemplu, conservatorul François Fillon este păzit în permanenţă de 6 ofiţeri de securitate. Strada pe care se află locuinţa candidatului, în Paris, a fost blocată iar în jurul imobilului a fost instalat un gard electric. Ïn timpul întâlnirii din Montpellier, ofiţerii de securitate doreau ca François Fillon să poarte o vestă antiglonţ care să îi asigure protecţia, susţine o sursă din anturajul candidatului, citată de Le Figaro.

Pe durata campaniei electorale, François Fillon a apărut ca un candidat al cărui discurs a fost cel mai anti-sunnit, chiar radical, explică pentru Le Figaro, Romain Caillet, specialistă în organizaţia jihadistă Stat Islamic. Fillon este cel care apără, cel mai puternic, creştinii din Orient şi nu se opune mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Uitându-ne puţin în urmă, jihadiştii s-au tot invitat în consultările electorale organizate de ‘inamicii occidentali’. În martie 2004, la Madrid, 191 de oameni au murit în exploziile unor bombe plasate în trenuri. Câteva zile mai târziu, premierul José-Maria Aznar, un partizan al invaziei americane în Irak, pierdea legislativele. Le câştiga socialistul José-Luis Zapatero care a şi retras trupele spaniole.

Tradiţional, al-Qaida ori organizaţia Stat Islamic îşi invită simpatizanţii să nu se pronunţe în favoarea vreunui candidat pentru a nu ‘susţine astfel un sistem nelegiut’, după cum consideră ei. Ïnsă, arată cine este inamicul prin acţiunile lor violente. ‘Pentru noi, George Bush este candidatul’, anunţa în 2004, în Irak, un membru al mişcării jihadiste. ‘Cu Bush, suntem siguri că putem continua războiul’, explica el.