Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


28% dintre francezi nu ştiu cu cine să voteze la alegerile de duminică

img_8488.jpg

Afise cu candidatii la alegerile prezidentiale din Franta, Paris, 15 aprilie 2017
Afise cu candidatii la alegerile prezidentiale din Franta, Paris, 15 aprilie 2017
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Centrul de cercetări politice Cevipof a realizat o anchetă care constată o eroziune între favoriţi - Le Pen şi Macron şi un progres pentru Mélenchon şi Fillon.  Au răspuns la anchetă 11.600 de persoane în 16 şi 17 aprilie.

Ancheta confirmă o luptă strânsă între conservatorul François Fillon (Les Républicains), candidatul de extremă dreaptă Marine Le Pen (Front national), independentul de centru Emmanuel Macron (En marche!) şi radicalul de stânga Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise).

O caracteristică a acestei campanii şi care rămâne în continuare valabilă: un număr important de francezi nu sunt siguri că vor merge să voteze. Iar cei care spun că vor ieşi sigur la vot – 28% încă nu s-au hotărât cărui candidat îi vor acorda votul. Distanţa dintre cei patru candidaţi principali este una foarte mică. O cursă strânsă iar marja de incertitudine este una importantă.

De mai multe săptămâni, candidata Frontului Naţional – Le Pen şi cel al formaţiunii En Marche! – Macron alergau cot la cot şi reuşeau să devanseze concurenţii. Eroziunea înregistrată în ultimele zile este sensibilă şi aproape identică.

Marine Le Pen a obţinut 22,5 % din intenţiile de vot, ea a pierdut 2,5 puncte comparativ cu sondajul realizat de acelaşi centru de cercetare, la începutul lui aprilie. În schimb, este candidatul care beneficiază de cele mai certe intenţii de vot : 84 % dintre alegătorii doamnei Le Pen sunt siguri de alegerea lor.

De partea sa, cu 23% din intenţiile de vot, Emmanuel Macron este şi el în scădere cu 2 puncte.

Un progres spectaculos înregistrează radicalul de stânga Jean-Luc Mélenchon: într-o lună el a urcat cu 7,5 puncte şi se regăseşte practic la egalitate cu François Fillon.