
Special Paris
Românii deveniţi francezi sunt interesaţi să voteze la alegerile prezidenţiale din Franţa
dirijorul_cristian_ciuca_-_ensemble_instrumental_de_paris.jpg

Dan Ghiţă locuieşte în Franţa de 18 ani şi este arhitect în securitatea software. Spune că a urmărit campania electorală :
‘Da, am urmărit campania electorală. Poate cu mai multă detaşare decât de obicei. În mod sigur cu multă decepţie. Cred că decepţia este sentimentul un pic partajat de o mare majoritate din societatea franceză. Această decepţie vine din faptul că sunt foarte multe subiecte de fond care nu au fost abordate. Campania electorala s-a concentrat pe anumite scandaluri, care au importanţa lor, dar au mascat problemele de fond şi mă gândesc la problemele de economie pe care Franţa le are mai ales într-un context de mondializare, raportul Franţei cu Europa, raportul Franţei cu o eventuală armată europeană, problema locuinţelor sau costului locuinţei care este exorbitant şi care are un impact negativ asupra economiei Franţei. Toate aceste subiecte importante mi se pare că nu au fost abordate sau nu suficient de detaliat.
Faceţi parte din categoria indecişilor sau vi s-a conturat destul de clar un anumit candidat pe care doriţi să îl votaţi?
Sunt relativ indecis. Stiu exact cu cine nu voi vota. Pentru persoana cu care voi vota, o voi face din păcate pentru a alege răul mai mic, nu cu foarte multă convingere.
Ce anume v-a convins totuşi să ieşiţi la vot?
Poate frica de a nu vedea extremele venind la putere, ceea ce ar fi dezastruos şi pentru Franţa şi pentru Europa. Poate totuşi o speranţă că jucând cartea tinereţii Franţa va avea şansa de a-şi recăpăta locul pe care îl avea şi de a redemara şantierul european care pentru mine este în pană în momentul de faţă’.
Cristian Ciucă locuieşte de 29 de ani în Franţa. Este dirijorul Ansamblului Instrumental din Paris:
‘Duminică mergem la vot. Este un vot important pentru Franţa şi pentru cei care locuiesc aici, pentru noi ca muzicieni, pentru noi ca artişti, ca să alegem ceva bun pentru viitor şi nu ceva foarte periculos. Campania de data aceasta este o campanie murdară, urâtă, fără interes. Într-un fel ne-a arătat profilurile celor cu care nu trebuie să votăm, în primul rand. Puţin îngrijorat, în sensul că mereu extremele au fost periculoase şi este o şansă ca totuşi să se întâmple şi aici în Franţa’.
După 14 ani în care a trăit în Franţa, Teodora Secară a decis anul trecut să aplice pentru cetăţenia franceză pentru a putea vota anul acesta, la alegerile generale. Ea lucrează pentru Agenţia Spaţială Europeană - ESA:
‘Mi se pare că aceşti candidaţi reprezintă nişte moduri de gândire puţin depăşite. Ïn sensul că societatea, nu doar în Franţa ci peste tot… trăim o perioadă dificilă şi de tranziţie aş spune în condiţiile în care comunismul şi-a dovedit limitele, capitalismul îşi dovedeşte din ce în ce mai mult şi şi-a dovedit şi el limitele. Ca model de societate trebuie inventat ceva nou. Si nu mi se pare că aceşti candidaţi au reflectat foarte mult asupra acestui lucru. Poate Benoît Hamon care avea anumite propuneri care trădează faptul că îşi pune întrebări asupra modelului de societate. Desigur, el un are nicio şansă după cum arată sondajele. Mi s-a părut că foarte mulţi candidaţi au fost agresivi. Sunt unii inspiraţi de Melenchon şi Le Pen în egală măsură, care sunt militanţi şi mai extremi. Undeva pe zona de centru nu mi se pare că există vreun candidat care să genereze entuziasm’.
Bogdan Goilav este inginer contructor si spune că până acum un a ratat nicio şansă de a-şi exprima votul, nici în România comunistă:
‘Campania a fost tumultoasă. Recunosc că aveam o părere formată la începutul campaniei cu direcţia cu care voi vota iar apoi, în funcţie de cine a fost ales la primare - cu cine voi vota la finele campaniei prezidenţiale.
Ce anume totuşi vă va determina să ieşiţi duminică la vot?
Vreau să votez şi votez de 28 de ani, indiferent de alegeri – parlamentare, prezidenţiale.
Va fi acel gest care va aduce o schimbare în viaţa dumneavostră?
E greu de spus. De exemplu faptul că am votat dreapta şi la alegerile trecute mi-a înrăutăţit activitatea profesională, a fost mult mai dificilă şi mult mai grea în aceşti ani. Acum sper să fie o schimbare. Toată lumea tot vorbeşte de o schimbare dar nu s-a simţit până acum.
Are nevoie Franţa de o schimbare?
Da, are nevoie Franţa de o schimbare pentru că din păcate Franţa este ca un campion care s-a învăţat că a câştigat până acum dar nu se adaptează la noile condiţii’.