Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polițiștii au fost ținta unui atac jihadist produs pe Champs Elysées

politisti_in_alerta_pe_bulevardul_champs_elysees_la_paris_20_aprilie_2017_dupa_atentatul_in_care_un_politist_a_fost_ucis.jpg

Politisti in alerta pe bulevardul Champs Elysees din Paris, 20 aprilie 2017, dupa atacul in care un politist a fost ucis
Politisti in alerta pe bulevardul Champs Elysees din Paris, 20 aprilie 2017, dupa atacul in care un politist a fost ucis
Sursa imaginii: 
REUTERS/Christian Hartmann

Atac terorist aseară în centrul Parisului. Un politist a fost ucis iar doi grav răniți aseară pe Champs Elysees. Atacul are loc cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale. Președintele Francois Hollande a anunțat că primele date ale anchetei indică o pistă  teroristă. De altfel, organizația jihadistă Stat Islamic a revendicat atentatul prin intermediul canalului de propagandă.

Un atacator a tras aseară spre polițiștii aflați într-un vehicul staționat. Este vorba de polițiști de la Compania de Intervenție a Direcției de Ordine Publică și Circulație Paris. Bărbatul a tras cu o armă automată, o armă de război, potrivit ministerului de Interne.

Un polițist a fost ucis iar alți doi răniți. O femeie aflată în acea zonă a fost și ea rănită, a anunțat președintele François Hollande. Atacatorul a fost împușcat de forțele de ordine. Evenimentul  s-a produs aseară în jurul orei 21h00 pe cel mai turistic bulevard al Franței. De altfel la această oră magazinele sunt deschise aici și, ca de obicei, ele sunt pline de cumpărători veniți din toate colțurile planetei. Bulevardul a fost imediat închis, la fel și stațiile de metrou de aici.  Lumea a fost evacuată de pe bulevard iar magazinele și-au tras obloanele mai repede.

Șeful statului s-a exprimat la finalul unei reuniuni de criză cu premierul Bernard Cazeneuve și ministrul de Interne, Matthias Fekl. François Hollande a precizat că primele date ale anchetei indica o pistă teroristă.

Identitatea atacantului este cunoscută. El a acționat singur dar investigații sunt în curs pentru a se stabili dacă a beneficiat sau nu de complici. O percheziție a avut loc aseară la domiciliul atacatorului.

Un omagiu national îi va fi adus polițistului ucis. Președintele și-a anulat deplasările prevăzute pentru astăzi. Un Consiliu de Aparare se reunește în această dimineață. 

Franța se află sub stare de urgență din 2015. S-a tot prelungit de atunci în urma atacurilor unor militanți islamiști, în mare parte tineri care au crescut în Franța și Belgia și care au ucis mai bine de 230 de oameni în ultimii doi ani. Organizația jihadistă Stat Islamic, care pierde teren în provincii din Irak și Siria, a revendicat atacul prin intermediul agenției sale de stiri și a precizat numele atacatorului. Revendicarea a fost făcută foarte repede, iar faptul că a fost precizat numele celui care a acționat sugerează că acesta era în contact direct cu organizația jihadistă. Grupul a revedicat și atacul din Londra, luna trecută, în care au murit 4 oameni, dar fără să fie date nume ori alte detalii.

Incidentul survine într-un moment în care francezii se pregătesc să voteze, duminică, în cadrul celui mai strâns tur electoral. `Vom fi extrem de vigilenți, în special în privința alegerilor`, a precizat președintele François Hollande, care nu va mai candida pentru un nou mandat.

La începutul săptămânii, doi bărbați au fost arestați în Marsilia sub acuzația că plănuiau un atac înainte de alegerile prezidențiale. În cursul arestării lor şi a percheziţiei apartamentului din Marsilia în care se aflau s-au descoperit arme şi o serie de explozibili.

Incidetul a adus imediat problemele legate de securitate și migrație din nou în centrul discuțiilor din campania electorală.

Conservatorul  François Fillon și-a anulat evenimentele prevăzute pentru astăzi, ultima zi de campanie. El a cerut de altfel suspedarea campaniei iar Jean Luc Melenchon i-a raspuns că nu ar trebui să `cedăm panicii`. În momentul în care avea loc atacul era în derulare și ultima emisiune televizată cu cei 11 candidați la alegerile prezidențiale. Cu toții au fost bulversați de vestea atacului. Centristul Emmanuel Macron a fost primul care a reacționat : `această amenințare va rămâne în cotidianul anilor viitori`.

În plan extern, primul care a reacționat în urma atacului, într-un moment în care circumstanțele producerii atacului erau încă neclare, a fost președintele Statelor Unite, Donald Trump: `nu se mai oprește pur și simplu niciodată` a spus liderul de la Casa Albă, care a transmis condoleanțe poporului  francez. `Trebuie să fim puternici și vigilenți și repet acest lucru de multă vreme`, a explicat liderul de la Casa Albă.

Cancelara Angela Merkel a prezentat și ea condoleanțe familiei polițistului împușcat. Ministrul de externe german și-a exprimat solidaritatea : `vești șocante din Paris. Plângem victimele și rămânem fermi și determinați de partea Franței`.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy a anunțat că împărtășește durerea poporului francez în aceste momente dificile, iar premierul Belgiei Charles Michel a condamnat `această josnică agresiune`.

Președintele Parlementului European, italianul Antonio Tajani și-a exprimat solidaritatea și condoleanțele.

Marea Britanie condamnă ferm oribilul atac, a declarat premierul  Theresa May.

Presa franceză consacră spații largi atacului de aseară de pe Champs Elysées.

`Terorismul lovește din nou în plin Paris`, titrează Le Figaro. `Barbaria lovește din nou capitala direct în inimă`, scriu jurnaliștii de la Le Figaro.

Le Parisien scrie că de această dată polițiștii au fost ținta: `Precum militarii, precum evreii, precum desenatorii, precum jurnaliștii, precum copiii de pe promenada des Aglais din Nisa, femeile aflate pe terasele cafenelelor și tinerii aflați la concerte`, enumeră editorialistul acestei publicații și adaugă : `în realitate, amenințarea este permanentă, universală`.

`Violența, care poartă în mod evident semnătura terorismului, s-a invitat ieri seară în actualitate`, scrie La Dépêche du Midi.  Și `într-un loc simbol și cunoscut de toți și la câteva ore de alegerile prezidențiale`.