
Special Paris
"Ameninţarea teroristă este permanentă"- Presa franceză după atacul de pe Champs-Elysées
unes.jpg

Numeroase ziare - naţionale sau de provincie - revin asupra atacului de aseară. Primele pagini nu sunt consacrate decât acestui subiect. Le Figaro spre exemplu, ziar conservator, deplânge "tributul greu plătit de poliţişti de la afacerea Merah încoace" - în 2012 islamistul ucisese doi oameni de ordine la Toulouse înainte de a masacra nişte copii de la o şcoală evreeiască. "Suflul terorismului a semănat moarte pe simbolica arteră pariziană. Barbaria loveşte din nou în plin centru a capitalei" mai scrie cotidianul de dreapta. Popularul Le Parisien constată că "ameninţarea este permanentă. Poliţiştii sunt ţinte, la fel ca şi militarii, preoţii, evreii, desenatorii şi jurnaliştii". Sobru ca deobicei, Le Monde acordă mult spaţiu evenimentului tragic de aseară dar totul pe un ton foarte neutru şi strict informativ. Libération şi el se mărgineşte să evoce doar faptele, notând că "schimbul de focuri s-a invitat în emisiunea prezidenţială" - aluzie la faptul că atacul de pe celebra Avenue des Champs-Elysées a avut loc în timp ce cei 11 candidaţi dezbăteau pe platoul lui France 2 în cadrul ultimei emisiuni politice a campaniei.
In fine, să mai spunem, mai mult ca o anecdotă, că aplicaţia SAIP pentru smartphones, pentru telefoane mobile, realizată de guvern tocmai pentru a-i alerta pe utilizatori în caz de suspiciune de atentat - sau de alt incident grav - nu a fost operaţională aseară. Mulţi posesori au testa-o aseară, inclusiv în zona Champs-Elysées, şi au găsit pe ecran mesajul liniştitor "Nu există niciun incident" în zonă. Semn că noile tehnologii pot fi şi ele uneori depăşite de evenimentele de pe teren.
Tot pe reţelele de socializare, la doar câteva ore după atac, hashtag-ul #BellesChoses (#LucruriFrumoase) s-a impus. Mii de internauţi au postat fotografii cu imagini idilice din toată lumea pentru a deturna atenţia de la evenimentele dramatice de pe Champs-Elysées.