Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia decide să limiteze numărul de ore suplimentare la ... 100 pe lună

japonia.jpg

Intr-un sfert din întreprinderile japoneze, angajatii lucrazà mai mult de 80 de ore suplimentare pe lunà
Într-un sfert din întreprinderile japoneze, angajatii lucrează mai mult de 80 de ore suplimentare pe lună
Image source: 
REUTERS/Thomas Peter/File photo

Premieră în Japonia. Guvernul a decis să limiteze numărul maxim de ore suplimentare. Astfel, angajaţii niponi nu vor putea munci mai mult de o sută de ore pe lună în plus faţă de programul de lucru normal. De ce această măsură « drastică »?

Scopul noii legi este de a combate riscul de moarte prin exces de lucru, o problemă reală de sănătate publică în Japonia. Trebuie ştiut că în arhipelagul nipon, în aproape un sfert din firme angajaţii fac lunar peste 80 de ore suplimentare. In faţa riscurilor de deces – fie prin surmenaj, fie prin sinucidere – guvernul de la Tokyo a decis să limiteze la o sută numărul de ore suplimentare pe care le pot lucra anjajaţii.

Până acum, legea niponă prevedea săptămâna de lucru de 40 de ore la care se puteau adăuga teoretic 45 de ore suplimentare pe lună. Simple acorduri semnate în interiorul firmelor permiteau însă depăşirea acestui plafon. De unde deci decizia de a impune un maxim pentru toată lumea.

In timp ce mentalităţile se schimbă treptat în Japonia – o societate ce îmbătrâneşte exponenţial - firmele japoneze au remarcat de partea lor că orele suplimentare nu sunt benefice productivităţii. Intr-adevăr, angajaţii întetinesc ritmul de lucru pentru a câştiga mai bine graţie orelor suplimentare.

Decizia guvernamentală a venit în urma unui scandal declanşat acum doi ani când o tânără de 24 de ani de la agenţia de publicitate Dentsu, surmenată şi epuizată de muncă, s-a aruncat de la geamul căminului în care locuia.

Medicii consideră că de la 80 de ore de muncă suplimentare pe lună în sus se intră în zona de risc de moarte prin epuizare. Pentru specialiştii niponi, reforma adoptată acum nu va reduce însă riscul de mortalitate.

Japonia decide să limiteze numărul de ore suplimentare la ... 100 pe lună
740