Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot istoric în Franța: alegerile prezidențiale în direct

alegeri_prezidentiale_in_franta.jpg

Alegeri prezidentiale Franta
Alegeri prezidentiale Franta
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre René-Worms

Francezii  își aleg președintele. 47 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne astăzi pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. 11 candidaţi se află în cursă. Câștigătorul va fi învestit până cel târziu pe 14 mai când expiră mandatul actualului președinte, François Hollande. Al doilea tur al alegerilor este prevăzut pentru 7 mai.

ACTUALIZARE 8: În două săptămâni de la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, francezii sunt chemaţi din nou la urne. Pe 11 şi 18 iunie vor fi aleşi, prin vot direct, cei 577 de deputaţi din Adunarea Naţională. Guvernul viitorului preşedinte ales va avea nevoie de o majoritate în Adunare. Adică, de cel puţin 289 de deputaţi din 577. Electorii vor alege deputatul care îi va reprezenta în circumscripţia lor. Pot fi aleşi din primul tur dacă obţin peste 50% dintre sufragii iar numărul voturilor reprezintă cel puţin 25% dintre alegătorii înscrişi. În cazul celui de-al doilea tur, candidatul care a obţinut cele mai multe voturi devine deputat.

ACTUALIZARE 7: Alegătorii francezi trebuie să se înarmeze cu răbdare la Berlin pentru a putea introduce votul lor în urne. În faţa ambasadei Franţei, unde 12.000 de francezi sunt înscrişi pe liste, coada se întinde pe aproximativ 200 de metri în afara secţiei de vot. Pentru a intra în imobil, votanţii sunt verificaţi cu un detector de metale iar genţile lor sunt inspectate cu raze X. O lungă coadă formată de alegători poate fi observată şi în faţa Ambasadei Franţei din Tokyo.

ACTUALIZARE 6:  ‘Alegeri foarte interesante au loc în prezent în Franţa’ , scrie preşedintele Statele Unite, Donald Trump pe Tweeter.

 

Donald J. Trump ✔ @realDonaldTrump

Very interesting election currently taking place in France.

16:05 - 23 Apr 2017

 

În urmă cu câteva zile, Donald Trump se invita în campania prezidenţială după atacul de pe Champs-Elysées de joi seară: ‘un alt atac la Paris. Poporul francez nu va mai accepta acest lucru prea mult. Acest eveniment va avea un cuvânt de spus asupra alegerilor prezidenţiale’, a opinat preşedintele Donald Trump, tot pe Tweeter.

ACTUALIZARE 5: Rata de participare până la ora 17h00 este de 69,42, potrivit Ministerului de Interne. Este un nivel în scădere, comparativ cu ceea ce spunea statistica pentru aceeaşi oră în cazul primului tur al alegerilor prezidenţiale din 2012. Atunci se înregistrase o rată de participare de 70,59%. Totuşi, acum se înregistrează unul dintre cele mai bune scoruri din ultimii 40 de ani. Rata de participare finală a fost pentru primul tur, în 2012, de 79,48%.

Scrutinul este ieşit din comun, cu mize uriaşe nu doar pentru Franţa ci şi pentru viitorul Europei, în funcţie de cine va câştiga pe 7 mai, ziua turului doi. Participarea sau absenteismul - depinde cum privim chestiunea - va juca un rol esenţial în determinarea finaliştilor. Potrivit ultimelor sondaje, 4 candidaţi sunt susceptibili să se califice în turul doi din 7 mai şi cum secţiile de votare din provincie îşi prelungi programul cu oră faţă de situaţiile de până acum, adică se vor închide la orele 19 iar în marile metropole la 20. Institutele de sondaje riscă să aibă mari dificultăţi în a da o estimare precisă la ora 8 seara, adică numele celor doi finalişti. Francezii vor putea astfel eventual descoperi nu două nume pe ecranele televizoarelor ci trei sau chiar 4.

ACTUALIZARE 4: Două birouri de vot au fost închise în această dimineaţă, ca măsură de precauţie. Poliţia a găsit o armă într-o maşină aflată în proximitatea a două secţii de vot din Besançon, Nu este vorba de un act de terorism, a calmat imediat spiritele directorul departamental pentru Securitate Publică şi a subliniat că este o infracţiune de drept comun. Autoturismul fusese abandonat de un cuplu. A lăsat motorul pornit iar înauntru se putea observa o carabină. Maşina figura ca fiind furată iar numărul de înmatriculare era fals.  O oră şi un sfert cele două secţii de votare din apropiere au fost închise.  Operaţiunile de deminaj nu au indicat vreun pericol astfel că secţiile au fost redeschise. 

ACTUALIZARE 3: Stângistul Jean-Luc Mélenchon a fost ultimul dintre cei 11 candidaţi care a votat.

ACTUALIZARE 2: Rata de participare la vot este, la ora 12h00 de 28,54%, potrivit Ministerului de Interne, ceva mai mare decât la precedentul scrutin din 2012 când nu votaseră la aceeaşi oră decât 28,29%. In 2007 participarea la miezul zilei era de 31,21% iar în 2002 de 21,4% la primul tur.

Potrivit ultimelor sondaje, absenteismul se anunţa foarte ridicat, undeva între 27 şi 28 de procente din electorat, cu alte cuvinte aproape de recordul atins în 2002 când 28,4% dintre francezi nu au ieşit la urne. Totuşi, institutele de sondaje au remarcat un freamăt pe final de campanie, o dorinţă de partipare mai mare.

ACTUALIZARE 1:  Actualul președinte a votat deja. El nu mai candidează pentru un nou mandat. François Hollande și-a exprimat opțiunea electorală departe de Paris, în Tulle, vechiul său fief electoral. El s-a întreținut preț de câteva minute cu  locuitorii acestui oraș pe care l-a condus ca primar între 2001 și  2008. A fost aplaudat la ieșirea din secția în care a votat. Va reveni în Paris în timpul zilei.

O parte din cadidați au votat deja. Este vorba de Benoît Hamon, Nicolas Dupont-Aignan, Emmanuel Macron, Benoît Hamon, Nicolas Dupont-Aignan, Emmanuel Macron, Philippe Poutou, François Asselineau, Jacques Cheminade și Marine Le Pen.

In  Journal du dimanche, care titrează "Votați!", diverse personalități au lansat un apel pentru ca populația să iasă la vot. Printre ei se numără soția fostului președinte, cântăreața Carla Bruni-Sarkozy dar și șefa Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde.

45,6 milioane de francezi, adică 88,6% dintre rezidenţii în Franţa sunt înscrişi pe listele electorale şi 1,3 milioane de francezi stabiliţi în exterior, figurează pe listele consulare.

In ambasadele şi consulatele situate pe continetul american scrutinul a avut loc ieri iar al doilea tur se va desfăşura pe 6 mai, cu o zi mai devreme față de votul din Frața metropolitană. Cozi imense de alegători s-au înregistrat la birouri din Canada și Statele Unite.

Coada de alegatori la Colegiul Stanislas din Montreal, 22 aprilie

Toţi aceşti votanți aleg între două femei şi nouă bărbaţi. La ultimele alegeri, din 2012, au fost 10 candidaţi.

In cazul departamentelor outre-mer, în Guyana Franceză votul s-a desfasurat într-un context particular. Mișcarea socială care paraliza Guyana de mai bine de o lună s-a încheiat vineri noapte. A fost semnat un acord prin care lua sfârșit conflictul între stat, aleși  și colectivul de guyanezi care au protestat prin blocarea șoselelor.  Odată încheiată înțelegerea, localnicii au ridicat blocada.

Revenind in Paris, agenți de securitate patrulează de la o secție la alta. `Nimic nu trebuie să intervină` în bunul mers al alegerilor prezidențiale, declara premierul Bernard Cazeneuve, a doua zi după atacul de pe Champs-Elysées, unde un bărbat a deschis focul omorând un polițist.  Inainte de acest atac, autoritățile au prevăzut o întărire a securității pe întreg teritoriul. Este un scrutin care se derulează în timp ce Franța se află sub stare de urgență.

Militarii din cadrul operațiunii `Sentinelle` sunt mobilizați. Este vorba de un dispozitiv de supraveghere a locurilor sensibile. Dispozitivul cuprinde 7 mii de militari. Totodată, mai bine de 50.000 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați pentru cele 67.000 de secții de vot.

`Vor fi mai multe birouri de vot decât polițiști și jandarmi mobilizați`, explica vineri secretarul  general al Sidicatului  Polițiștilor. Si adauga : `ziua de duminică reprezintă ziua tuturor pericolelor`. La Nisa, autoritățile au anunțat că au apelat la agenți de securitate privați pentru a asigura o securitate optimă pentru toate secțiile de votare din oraș.

Birourile de vot rămân deschise până la ora 19h00 pentru ansamblul teritoriului și 20h00 în cazul marilor orașe.