Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbateri şi petrecere la romii din Montreuil în ajunul prezidenţialelor din Franţa

20170422_213051.jpg

Petrecere în toi la romii din Montreuil; inclusiv spectatorii au inrat pe ringul de dans
Petrecere în toi la romii din Montreuil; inclusiv spectatorii au inrat pe ringul de dans
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

"Locul romilor în societatea de mâine". Aceasta a fost tema unei dezbateri organizate sâmbătă după-amiază la Montreuil, în periferia Parisului, de asociaţia Rom Réussite creată de Liliana Hristache. O dezbatere la care au particopat o serie de personalităţi politice şi asociative locale urmată de o mare petrecere găzduită sub cupola circului Aliboro.

Una dintre "vedetele" dezbaterii a fost Anina Ciuciu. Autoarea cărţii-mărturie "Sunt  şi voi rămâne ţigancă", actualmente elevă la şcoala de avocatură din Paris după ce a studiat la Sorbona, Anina Ciuciu şi-a povestit parcursul în faţa asistenţei venite numeroasă la Montreuil.  O copilărie petrecută pe drumuri, în mizerie, prin diferite tabere din Italia şi Franţa. "Scoala m-a scos la liman, m-a salvat din mizerie" spune cea care astăzi, pe lungă studiile pe care le urmează, e activ implicată în asociaţia La Voix des Roms - Vocea romilor. O altă prezenţă remarcată a fost cea a elveţiencei Vera Tchermissinof, preşedinta asociaţiei Opre Roma.

Liliana Hristache, iniţiatoarea şi responsabila asociaţiei Rom Réussite - şi a serii de sâmbătă - a denunţat de partea ei "indiferenţa responsabililor publici faţă de situaţia romilor. Trebuie împreună şi noi înşine să găsim soluţii" spune cea care a trecut şi ea prin trista experienţă a taberelor din periferia marilor oraşe franceze.

Seara de sâmbătă s-a încheiat - târziu - printr-un concert extraordinar susţinut de grupul "Marcela şi Los Murchales". Muzică ţigănească autentică însoţită de mititei, sarmale şi cârnaţi pregătiţi la faţa locului - serbarea romilor din Montreuil va rămâne una de antologie.