Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, finaliştii pentru prezidenţialele din Franţa-exit poll-uri

21h56-candidats-chiffres_fr.jpg

Emmanuel Macron si Marine Le Pen, finalistii pentru prezidentialele din Franta
Emmanuel Macron si Marine Le Pen, finalistii pentru prezidentialele din Franta
Sursa imaginii: 
RFI

Centristul independent Emmanuel Macron a ieşit în fruntea primului tur de scrutin prezidenţial din Franţa cu un scor între 23,7% şi 24,3% în funcţie de exit poll-uri, fiind urmat de extremista de dreapta Marine Le Pen între 21,7% şi 21,8%. Pe locul trei, umăr la umăr, stângistul Jean-Luc Mélenchon şi conservatorul François Fillon, ambii creditaţi cu un scor în jur de 19,6% de procente. Benoît Hamon, estimat între 6% şi 7%, obţine cel mai slab scor al socialiştilor din 1969 încoace. E vorba pentru moment doar de rezultate parţiale bazate pe estimările la ieşirea de la urne realizate de institutele de sondaje.

Actualizare 12:

Seful diplomaţiei germane, social-democratul Sigmar Gabriel, s-a declarat « sigur că Emmanuel Macron va fi viitorul preşedinte al Franţei. O veste mare pentru Europa ».

Actualizare 11:

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei europene, l-a felicitat pe Emmanuel Macron şi i-a urat noroc la turul doi.

Actualizare 10:

In ultima declaraţie a serii, învingătorul primului tur, Emmanuel Macron, a notat în faţa miilor de simpatizanţi reuniţi la Porte de Versailles că « într-un an de zile, am schimbat faţa vieţii politice franceze. Francezii i-au eliminat pe candidaţii celor două mari partide care au guvernat ţara în ultimii 30 de ani » a mais spus Macron într-un discurs foarte aplaudat de cei prezenţi.

Actualizare 9:

O serie de sondaje de opinie realizate astăzi seară îl dau pe Emmanuel Macron învingător în turul doi din 7 mai în faţa lui Marine Le Pen, cu scoruri de 62-64% contra 36-38%.

Actualizare 8:

Stângistul Jean-Luc Mélenchon, clasat probabil pe locul 4 în urma lui Macron, Le Pen şi François Fillon, refuză să dea consemn de vot pentru turul doi.

Actualizare 7:

Moneda unică euro câştigă 2% faţă de dolarul american la primele tranzacţii pe bursele asiatice.

Actualizare 6:

Mai multe sute de tineri « antifascişti » sunt reuniţi astăzi seară în Place de la Bastille gata pentru o potenţială confruntare cu forţele de poliţie. « Situaţia este foarte tensionată la faţa locului » afirmă martorii oculari.

Actualizare 5:

Marine Le Pen, finalista de extremă dreaptă, şi-a susţinut discursul. Ea a făcut apel la « toţi patrioţii sinceri » ca să i se ralieze pentru « a combate globalizarea » întrucât, spune ea, « supravieţuirea Franţei este în joc ».

Actualizare 4:

François Hollande, preşedintele socialist al Franţei, « se va exprima rapid ca să-şi dezvăluie alegerea pentru turul doi din 7 mai, dar nu astăzi seară » anunţă Palatul Elysée. Preşedintia mai precizează că « Hollande l-a sunat încă de la 20h15 pe Macron, fostul său ministru al Economiei, ca să-l felicite ».

Actualizare 3:

Fostul premier conservator Alain Juppé, ex-candidat la primarele dreptei, cheamă să « voteze pentru Macron şi contra extremei drepte care ar conduce Franţa spre dezastru ».

Tot fără echivoc au fost şi conservatorii Xavier Bertrand şi Luc Chatel, ambii chemând la un vot pro-Macron.

Primăriţa socialistă a Parisului, Anne Hidalgo, susţinătoare a lui Benoît Hamon, a chemat şi ea la un vot « fără ambiguitate » în favoarea centristului independent.

Actualizare 2:

Premierul Franţei, socialistul Bernard Cazeneuve, se raliază centristului independent şi cheamă deci la un vot în favoarea lui Macron pentru a învinge proiectul « funest al extremistei de dreapta ».

Mai toţi tenorii dreptei republicane, susţinătorii lui François Fillon – François Baroin şi ex-premierul Jean-Pierre Raffarin – şi-au chemat şi ei partizanii să nu voteze cu Marine Le Pen, unii chemând chiar mai clar la un vot pentru Emmanuel Macron.

François Fillon şi-a admis înfrângerea iar în discursul său de învins şi-a chemat partizanii să « voteze contra extremei drepte adică cu Emmanuel Macron ».

Socialistul Benoît Hamon, eliminat cu un scor nemaiîntâlnit de slab pentru partidul său în ultima jumătate de secol, a admis « o sancţiune istorică » dar a estimat că « stânga nu a murit ».

« Intoarcem în mod clar o pagină a istoriei politice franceze » - prima declaraţie a lui Emmanuel Macron agenţiei France Presse.

Marion Maréchal-Le Pen, nepoata finalistei, vorbeşte despre « o victorie istorică pentru patrioţi şi suveranişti ».

Actualizare 1:

47 de milioane de francezi erau chemaţi la urne ca să-l aleagă pe succesorul socialistului François Hollande.

Absenteismul a fost mai puţin ridicat decât estimau sondajele, puţin peste 22%, similar cu cel de acum 5 ani de la precedentul scrutin prezidenţial. Semn că aceste alegeri i-au atras în cele din urmă pe francezi contrar prezicerilor. O cifră ce explică probabil şi rezultatele finale ce mai trebuie, evident, modificate pe parcursul acestei seri.

STIRE IN ACTUALIZARE