Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron - En Marche! spre turul doi

macron_discurs.jpg

Emmanuel Macron - discurs dupa primul tur al alegerilor prezidentiale
Emmanuel Macron - discurs dupa primul tur al alegerilor prezidentiale
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre René-Worms

Emmanuel Macron – fondatorul mişcării En Marche! a obţinut 23,7% din intenţiile de vot, după cum arată primele estimări realizate la ieşirea de la urne şi prezentate la închiderea secţiilor de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Este urmat de extremista de stânga Marine Le Pen care a obţinut 21,7 din voturi.

Cine este Emmanuel Macron? 

Emmanuel Macron are 39 de ani şi şi-a început cariera în administraţia publică ca şi inspector adjunct în Finanţe. Ïn 2008, devine raportor adjunct pentru o comisie formată de preşedintele Nicolas Sarkozy pentru a relansa creşterea economică a ţării. Ïn 2012 este numit secretar general adjunct la Elysée. In august 2014 este numit ministru al economiei în guvernul Valls. Trecerea sa este marcată de un proiect de lege pentru creşterea şi egalitatea de şanse economice. În aprilie 2016, când era încă ministru de Economie, Emmanuel Macron lansează mişcarea En marche! . Trei luni mai târziu, cu ocazia primului meeting anunţă că vrea să conducă formaţiunea sa ‘până în 2017 şi până la victorie’. Demisionează din guvern pe 30 august şi anunţă oficial candiatura sa la preşedinţie pe 16 noiembrie.

Cât priveşte capitolul economie din programul său electoral, Emmanuel Macron vrea să întărească procedurile antidumping, ‘pentru a lupta contra concurenţei neloiale a unor ţări precum China ori India’. De altfel Macron a militat în timpul campaniei electorale pentru semnarea unui acord între Europa şi China în domeniul securităţii, ecologiei şi comerţului. Cere şi o bază de drepturi sociale europene, standarde minime în materie de sănătate, şomaj, salariu minim. Candidatul En Marche ! pledează şi pentru introducerea unui control al investiţiilor străine, pentru a proteja sectoarele strategice.

Totodată, promite că se va bate contra abuzurilor ce pot apărea în ceea ce priveşte munca detaşată: ‘trebuie să limităm la un an perioada autorizată pentru un muncitor detaşat în Franţa. Totodată, trebuie redefinite regulile de detaşare la nivel european, pentru a pune un sfârşit formelor concurenţei sociale neloiale’. Emmanuel Macron vrea ca salariaţii să nu mai plătească ei cotizaţia de şomaj ci să existe o asigurare de şomaj universală. Totodată, pledează pentru exonerarea de la plata cotizaţiilor sociale pentru orele lucrate suplimentar .

Programul electoral al lui Emmanuel Macron mai prevede o scădere a impozitului pe societăţi de la 33,3% la 25%. Pe de altă parte, candidatul de centru a luat în calcul desfiinţarea a 120.000 de posturi de funcţionari în următorii 5 ani. Tot el s-a gândit la renovarea a 1 milion de locuinţe prost izolate, până la fínele manadatului. Iar cei care vor dori să cumpere o maşină nouă, mai puţin poluantă, vor fi ajutaţi cu o primă de o mie de euro, promite Macron. Ïn domeniul securităţii şi apărării, promite construcţia a 15.000 de noi locuri în închisori, recrutarea a 10.000 de noi poliţişti şi jandarmi. Tot el pledează pentru crearea unui buget european, crearea unui corp de 5.000 de vameşi  europeni.

Ïn ceea ce priveşte funcţionarea instituţiilor, Emmanuel Macron vrea să interzică aleşilor şi guvernanţilor să angajeze un membru al familiei. De asemenea, ca aceştia să cumuleze peste trei mandate succesive. Pentru parlamentari, doreşte ca aceştia să nu mai beneficieze de regimul special al pensiilor.