Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine Le Pen - "Marea miză a acestor alegeri este globalizarea"

marine_le_pen_candidata_frontului_national_la_alegerile_prezidentiale.jpg

Marine Le Pen, candidata Frontului National
Marine Le Pen, candidata Frontului National
Sursa imaginii: 
AFP/Joël Saget

Marine Le Pen se află la finele primului tur al alegerilor prezidenţiale pe poziţia a doua cu 21,9 din voturi, conform unei noi estimări realizate la ieşirea de la urne. Candidata Frontului Naţional s-a calificat pentru al doilea tur, în poziţia a doua.Marine Le Pen s-a prezentat, în discursul din această seară, ca fiind incarnarea unei "alternative fundamnentale" şi aici s-a referit la adversarul său din al doilea tur, Emmanuel Macron. "Aveţi şansa unei alternative, cea adevărată", a declarat preşedinta Frontului Naţional. A făcut apel la toţi "patrioţii sinceri" să o susţină în cel de-al doilea tur de pe 7 mai. Cine este Marine Le Pen?

Marine Le Pen este parlamentar european şi şi-a anunţat candidatura în februarie 2016. A încercat în lunile care au urmat să îşi impună temele.

Este anchetată în mai multe afaceri. Justiţia franceză a cerut Parlamentului European să îi ridice imunitatea pentru a o putea ancheta sub acuzaţia de angajări fictive a unor asistenţi parlamentari europeni din partea Frontului Naţional. Mulţi au acuzat-o că se ascunde în spatele imunităţii parlamentare pentru a nu răspunde convocărilor în justiţie.

În timp ce distanţa dintre cei patru candidaţi se micşora, Marine le Pen a mizat pe temele sale principale: imigraţia, securitatea, istoria Franţei.

Dacă va fi aleasă preşedinte, Marine Le Pen vrea să scoată Franţa din Uniunea Europeană. Candidata Frontului Naţional vrea să discute la Bruxelles lansarea negocierilor privind o revenire monetară, legislativă, bugetară şi teritorială a Franţei, declara, pentru prima dată într-un interviu acordat pentru Le Monde, în februarie. La finalul negocierilor, promite organizarea unui referendum asupra ieşirii din Uniunea Europeană.  In caz de eşec, candidata de extremă dreaptă asigură că va părăsi postul de preşedinte.

Marine Le Pen doreşte şi ieşirea din zona euro şi să "găsirea a unei monede naţionale adaptate economiei Franţei". În ianuarie, eurodeputata propunea adoptarea unei "monede naţionale" pentru francezi şi o "monedă comună" pentru a înlocui euro, pentru marile societăţi.

O altă temă forte: imigraţia. Marine Le Pen vrea reducerea acestui număr la cel mult 10.000 de migranţi anual. Candidata Frontului Naţional doreşte suprimarea ajutorul medical de stat pentru străini.

În domeniul economic, candidatul de extermă dreaptă propune o scădere a cotizaţiilor sociale, taxarea celor care angajează străini, defiscalizarea orelor suplimentare. In materie de securitate, Marine Le Pen vrea expulzarea tuturor străinilor care se află pe celebra fişă S, a criminalilor şi infractorilor straini. Mai promite înăsprirea politicii penale şi crearea a 40.000 de noi locuri în închisori, în cei cinci ani de mandat.

Preşedinta Frontului Naţional este în a doua sa campanie electorală pentru şefia statului. În 2012, a obţinut 17,90 % din voturi în primul tur. Înainte de a se lansa în politică, fiica lui Jean-Marie Le Pen a fost avocată în Baroul din Paris. În 1998, doamna Le Pen devine consilier regional în  Nord-Pas-de-Calais. A devenit vice-preşedinta FN în 2003. În 2004, este aleasă deputat în Parlamentul European şi va fi realeasă în 2009 şi 2014. Marine Le Pen a preluat în 2011 şefia Frontului Naţional.