
Special Paris
"Lecţiile unui prim tur istoric"- Presa franceză după alegerile prezidențiale de ieri
default.png

Ziarul Le Monde, publicaţie de referinţă din Franţa, schiţează "lecţiile unui prim tur istoric. Calificarea lui Emmanuel Macron şi a lui Marine Le Pen reprezintă un seism care merită un loc special în istoria vieţii politice franceze" notează editorialistul cotidianului. Un comentator care continuă astfel: "Într-un scrutin marcat de prezenţa unui mare număr de candidaţi eurosceptici, dacă nu chiar eurofobi, constatăm că în frunte a ajuns cel care s-a declarat cel mai pro-european. O poziţionare care va fi cu siguranţă una din cheile turului doi din 7 mai", crede Le Monde.
Aceeaşi publicaţie deplânge apoi faptul că "pentru prima dată în istoria celei de-a 5-a Republici franceze, extrema dreaptă depăşeşte pragul de 20% la primul tur al prezidenţialelor. Vestea nici măcar nu mai are gustul amar al unei suprize proaste cum o avea pe vremuri calificarea în turul doi al prezidenţialelor a fondatorului partidului şi tatăl lui Marine, Jean-Marie Le Pen. Azi, avem doar sentimentul de "déjà vu", scrie Le Monde.
Adversarii doamnei Le Pen se vor bucura de aşa-zisa contra-performanţă a acesteia, căreia multă vreme i-a fost promis primul loc al calificării în turul doi. Ar însemna însă că uităm faptul că scorul acestei forţe politice progresează de la un scrutin la altul" notează Le Monde.
Directorul serviciului politic al cotidianului de seară e de părere apoi că un alt element care conferă un caracter unic acestei alegeri este faptul că au fost eliminaţi încă din primul tur cele două mari partide care guvernează alternativ Franţa din 1958. "Stânga social-democrată reprezentată de Benoît Hamon a fost laminată şi i s-au luat voturi atât de către stânga radicală cât şi de către social-liberali. Scrutinul legislativ din iunie ne va spune dacă pentru partidul socialist e vorba doar de un accident sau de o marginalizare politică de lungă durată. Pentru conservatorul François Fillon, e vorba înainte de toate de o înfrângere personală a unui om minat de afaceri şi de revelaţii privind traiul său de viaţă care a refuzat să se retragă în ciuda pierderii creditului său de care se bucura în ochii electoratului. Încăpăţânarea sa riscă să provoace o gravă criză în sânul familiei sale politice, criză care era déjà latentă de mai multă vreme dar care a tot fost pusă sub capac" notează Le Monde. Ziarul conchide prin a spune că "pentru dreapta şi stânga, măturate la primul tur, alegerile legislative au început déjà de aseară. Pentru Macron şi Le Pen au început cele mai lungi două săptămâni din viaţa lor politică. În fine, pentru francezi, rămâne sentimentul că, oricât de istorică se anunţă seara din 7 mai, ea nu va fi probabil cea mai neaşteptată pe care o vor avea de trăit anul acesta".
Editorialistul de la Libération constată că "Franţa, divizată de două secole între dreapta şi stânga, are de ales acum între un centrist neofit, autor al unei cavalcade colosale, şi o candidată de extremă dreaptă ce obţine un scor mai mic decât se aştepta. Turul doi va opune deci social-lideralismul şi naţionalismul, deschiderea şi închiderea, Europa unită contra Franţa singură. În principiu, graţie republicanilor din toate partidele, prim-junele scrutinului va câştiga în faţa urâcioasei. Dar dacă lupta politică se transformă într-o confruntare popor-elite, cine mai poate prezice rezultatul? Într-un decor nou, totul este posibil, deci vigilenţă maximă", avertizează Libération, ziar de centru-stânga.
Conservatorul Le Figaro vorbeşte pe prima sa pagină de un "seism" iar editorialistul publicaţiei de "o dezordine uriaşă". În opinia acestuia, "ce era de nepierdut, a fost pierdut. Uluitoarea păcăleală care face că Emmanuel Macron va deveni probabil viitorul preşedinte al Franţei, merită să fie învăţată în şcolile de ştiinţe politice. Într-o bună zi va trebui scrisă istoria acestui hold-up politic al secolului", e de părere Le Figaro.
Revista săptămânală L'Express a găsit încă din titlu explicaţia votului de ieri: "Franţa care merge bine, votează Macron, Franţa care merge prost, o alege pe Le Pen".
Ziarul economic Les Echos notează "marele salt în vid care ne aşteaptă acum", în timp ce publicaţia catolică La Croix crede că "rezultatul de ieri constituie un seism ale cărui replici vor fi de lungă durată".
Le Parisien, cotidian popular care titrează "senzaţionalul Macron", face un joc de cuvinte în franceză observând că "liderul mişcării En marche! este la un pas de a lua puterea". Acelaşi ziar ne anunţă că "Parisul a fost cucerit de Emmanuel Macron. Acesta a obţinut în capitală 35 la sută din sufragii".
"Macron încă nu a câştigat dar şi-a reuşit déjà operaţia, aceea de a pulveriza vechea lume politică", notează şi Ouest France, cel mai citit ziar din Hexagon cu toate că este unul de provincie.
În fine, L'Humanité, ziarul comuniştilor francezi, are o primă pagină fără ambiguitate: deasupra unei poze a lui Marine Le Pen e scris cu litere uriaşe: "Niciodată".